Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Er det vanskelig for dere å skjønne at dette må være en form for korrupsjon?

Kontroll- og konstitusjonskomiteen er ikke fornøyde med svarene de fikk fra Telenor-toppene.

MÅTTE SVARE: Konsernsjef Jon Fredrik Baksaas og styreleder Svein Aaser i Telenor svarte på spørsmål i Stortingets kontroll- og konstitusjonkomité i formiddag. Temaet var Vimpelcoms omstridte utbetalinger til et selskap kontrollert av Usbeksistans presidentdatter. Foto:Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
MÅTTE SVARE: Konsernsjef Jon Fredrik Baksaas og styreleder Svein Aaser i Telenor svarte på spørsmål i Stortingets kontroll- og konstitusjonkomité i formiddag. Temaet var Vimpelcoms omstridte utbetalinger til et selskap kontrollert av Usbeksistans presidentdatter. Foto:Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Konsernsjef i Telenor, Jon Fredrik Baksaas og styreleder Svein Aaser møtte i dag i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité for å svare på omstridte utbetalinger gjort av Vimpelcom til Gilbraltar-selskapet Takilant.

Telenor har en betydelig eierpost i Vimpelcom, og kontrollerer 43 prosent av stemmene i styret. Myndighetene i Nederland og Sveits etterforsker nå Vimpelcom for korrupsjon, etter at 92,5 millioner dollar gikk fra Vimpelcom til selskapet Takilant i forbindesle med tilsagn på mobillisenser i Usbekistan.

Selskapet Takilant var i praksis kontrollert av den usbekiske presidentens datter, den glamorøse jetsetteren Gulnara Karimova. 

I dag måtte Baksaas og Aaser svare på hva de visste om den omstridte utbetalingen.

- Ytterligere bekymret Arbeiderpartiets Martin Kolberg presset hardt på for å få Baksaas og Aaser til selv å karakterisere utbetalingene til Takilant med egne ord.

- Her har vi en situasjon hvor det har gått 600 millioner kroner til en konto i Gilbraltar som ikke har noe med saken å gjøre? Er det vanskelig for dere å skjønne at det må være en form for korrupsjon?, ville Kolberg vite

- Det er åpenbart at med den informasjon vi nå har, er vi ytterligere bekymret. Jeg foretok en reise til Amsterdam våren 2013 for å prøve å avklare dette med administrasjonen i Vimpelcom, men jeg hadde ikke og har ikke politimyndighet, så dette må politiet avklare, svarte Aaser.

Heller ikke Baksaas ville korrupsjonsstemple Vimpelcoms utbetalinger:

- Men jeg kan ikke si at det ikke har foregått korrupsjon, sa Baksaas.

- Må vite Abid Raja (V) reagerer på at Baksaas som styremedlem i Vimpelcom hevder ikke å ha hatt oversikt over transaksjonen til Takilant.

- 700 millioner kroner er en gigantisk sum. Og selv om den er betalt over tid så er kjøp av disse lisensene en så sentral del av Vimpelcoms virksomhet at hvordan og til hvem man har betalt for disse, er noe man må vite, sier Raja til Dagbladet

-Og det er også meget alvorlig at styremedlemmet til Telenor i Vimpelcom ikke vet hvor Vimpelcom har kjøpt lisensene, mener Raja.

-Ser du enda mer alvorlig på saken nå etter svarene fra Baksaas og Svein Aaser?

-Saken var alvorlig da vi kom inn i salen, og den er ikke blitt mindre alvorlig nå, sier Raja.

Ikke fornøyd Kontrollkomiteens leder Martin Kolberg (Ap) mener komiteen ikke fikk gode nok svar.

-Jeg er ikke i den posisjon til at jeg vil uttrykke tillit eller mistillit til Telenor-ledelsen, sier Kolberg.

FIKK PENGER: Gulnara Karimova, datter av Usbekistans autoritære president skal kontrollere selskapet Takilant, som har mottatt 600 millioner kroner i forbindelse med utdeling av mobillisenser i Usbekistan. Foto: AP Photo/Mikhail Metzel
FIKK PENGER: Gulnara Karimova, datter av Usbekistans autoritære president skal kontrollere selskapet Takilant, som har mottatt 600 millioner kroner i forbindelse med utdeling av mobillisenser i Usbekistan. Foto: AP Photo/Mikhail Metzel Vis mer

Det nærmeste Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas kom til å ta selvkritikk var at han ikke sjøl sjekket eller fikk andre til å sjekke den amerikanske godkjenningen (de såkalte FCPA-dokumentene), som Vimpelcom mener de omstridte utbetalingene er stemplet med.

-Har de vært mer naive enn uvitende i forhold til godkjenningen?

-Mitt inntrykk er at de har vært i en skvis. At de har sett utfordringene, men ikke visst hvordan de skulle håndtere det. Nettopp på grunn av de finansielle konsekvensene det ville vært å selge seg ut av Vimpelcom, sier Kolberg til Dagbladet.

- Uheldig posisjon Trond Giske (Ap) var næringsminister fra 2009 til 2013. Han måtte i dag svare på hva han fikk vite da han i desember 2012 ba om en redegjørelse for Vimpelcoms Usbekistan-virkomhet.

Giske sier til Dagbladet at han mener Telenors posisjon som deleier er uheldig.

- Jeg tror den viktigste lærdommen av denne saken er at Telenor må unngå å sitte i en mindretallsposisjon som gir dem null innflytelse. Da vet de ikke sikkert, men blir likevel trukket inn som deleier og det går også ut som Telenors renommé, sier Giske til Dagbladet.

- Men du mener de ikke kunne gjort noe mer for å få informasjon?

- Det vet vi ikke ennå. Vi vet ikke hvor hardt trykket fra Telenor har vært i Vimpelcoms styre. Nå får vi først finne ut hva som har skjedd og når det er avdekket, så mener jeg det må være en evaluering om Telenor har fulgt opp godt nok, sier Trond Giske.

600 MILLIONER: Dette dokumentet, fra den nederlandske påtalemyndigheten, viser utbetalingene som etterforskes. 92,5 millioner dollar - 600 millioner kroner - har ifølge dokumentet gått fra Vimpelcom til Takilant.
600 MILLIONER: Dette dokumentet, fra den nederlandske påtalemyndigheten, viser utbetalingene som etterforskes. 92,5 millioner dollar - 600 millioner kroner - har ifølge dokumentet gått fra Vimpelcom til Takilant. Vis mer