- Er det virkelig mulig å bli ordfører i Nes bare ved å være rund, blid og ha noen fagforeningskurs?

Valgkampens kraftsalver og salattråkk.

HAR SKAPT DEBATT: Listekandidat for Nes Frp, Dag Tveter, skrev et leserinnlegg i Raumnes avis om sin kollega, ordførerkandidat for Nes Arbeiderparti Grete Sjøli. Nå har han sagt unnskyld. Foto: Jan Erik Hæhre, Raumnes
HAR SKAPT DEBATT: Listekandidat for Nes Frp, Dag Tveter, skrev et leserinnlegg i Raumnes avis om sin kollega, ordførerkandidat for Nes Arbeiderparti Grete Sjøli. Nå har han sagt unnskyld. Foto: Jan Erik Hæhre, RaumnesVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag har det norske folk gått til valgurnene landet rundt for å ha et ord med i laget om hvem som skal stå for styre og stell på lokalt nivå de neste fire årene.

Dermed er en lang og knallhard valgkamp over, men noen steder har det blitt utvekslet kraftigere verbalt skytts enn andre.

«Hore?» I Narvik gikk det ei kule varmt i august da de to tidligere partikollegene i Fremskrittspartiet, Trond Millerjord (nå KrF) og Paul Rosenmeyer (nå Høyre) skulle diskutere et oppslag i avisa Fremover.

Telefonsamtalen ble etterhvert også forsidemat i den samme avisa, og her kunne man lese i fete typer:

- Paul kalte meg en hore, var beskjeden fra Millerjord, mens Rosenmeyer kontret:

- Nei, jeg sa du oppfører deg som en.

Millerjord sa i etterkant av opptrinnet til Dagbladet at saken var lagt død for hans del, men at han følte at han måtte si ifra da slike personkarakteristikker «ikke er noe man skal bruke».

Rosenmeyer bekreftet de saftige frasene overfor Dagbladet, men satte punktum med at dette var alt han hadde å si om saken.

Ordkrig Vi forblir i landets nordlige fylker, men flytter fokuset noen mil sørover til Bodø der det heller ikke har vært noen mangel på munnhuggeri.

Det begynte med at skribent og forfatter Morten Strøksnes ymtet frampå om at «Bodø har et rykte på seg for å være en ganske korrupt by». Han utdyper overfor Avisa Nordland dette med at det er et litt vel tettvevd elitemiljø i byen.

«Næringslivstopper, jurister, byråkrater, kulturpersonligheter og politikere møtes i byens losje. De bruker neppe all sin tid på å ligge i likkister eller leke med dødningskaller.»

En av de som ble gjenstand for Strøksnes' kritikk var Bodø Nu-grunder Geir Are Jensen som kom med følgende svar på førstnevntes kritikk.

«Du er gjennomskuet, som en litt latterlig, ganske løgnaktig og svært stakkarslig type. Og da, da virker ikke ordene lenger. De blir en tullete manns remjing.»

Rund formulering Men det er ikke bare i nordligere strøk politikerne har tatt fart og slengt avgårde noen kraftsalver av mer eller mindre gjennomtenkt karakter. I slutten av august hadde avisa Raumnes følgende leserinnlegget på trykk.

«I løpet av sommeren og høsten i år har min tillit til det norske demokrati fått et kraftig skudd for baugen. Er det virkelig mulig, slik det politiske bilde i Nes ser ut for øyeblikket, å bli ordfører i Nes bare ved å være rund, blid og ha noen fagforeningskurs? Jeg både gruer meg og gremmes. Tenk deg om før du stemmer. Det er ditt valg».

Avsenderen for innlegget var Dag Tveter som er listekandidat for FrP i Nes kommune. Vedkommende han sikter til er Grete Sjøli som er ordførerkandidat for Arbeiderpartiet.

Tveter selv mente at han ble misforstått og at det var formuleringene og politikken til Sjøli han mente var «rund», og at hun ikke gir noen klare svar på hva hun står for. Sjøli på sin side ønsket ikke å kommentere innlegget.

- Jeg har valgt å ikke kommentere det. Han har bedt om unnskyldning, og da lar vi det stå sånn, sa hun.

Rødvin? Ikke overraskende har heller ikke riksmediene vært skånet for karakteristikker i årets valgkamp, og det gikk hett for seg da FrPs nestleder Per Sandberg gjestet Dagbladets valgbod i forrige uke.

Debatten tok fyr etter at Dagbladet samme morgen hadde et oppslag på at Sandberg ville at «Europa skulle stenge grensene». Det ville han ikke vedkjenne seg, og gikk til angrep på Dagbladets egen Martine Aurdal.

- Det er direkte feil, og uredelig av Dagbladet. Makan til journalistikk har jeg aldri opplevd i min tid som politiker! Det er Dagbladet som har laga overskriften om å lukke Europa. Jeg har originalintervjuet her, med Dagbladet, der vi hadde en avtale om hvordan intervjuet skulle se ut. Dere har selv laga overskriften, og kutta halve intervjuet, så ta det tilbake! raste Sandberg.

- Jeg snakket med deg på torsdagskvelden klokka 21.30, så du er fullstendig klar over det. Men da hadde du vel tatt deg ei flaske rødvin så du var vel ikke klar over det, sa han til Aurdal.

SAFTIG ORDVEKSLING: Narvik-politikerne Trond Millerjord (KrF, t.v.) og Paul Rosenmeyer (Høyre) hadde en frisk ordveksling i forbindelse med valgkampen. Munnhoggeriet endte som oppslag i lokalavisa.
SAFTIG ORDVEKSLING: Narvik-politikerne Trond Millerjord (KrF, t.v.) og Paul Rosenmeyer (Høyre) hadde en frisk ordveksling i forbindelse med valgkampen. Munnhoggeriet endte som oppslag i lokalavisa. Vis mer

Nyhetsredaktør, Frode Hansen, forklarte at Dagbladet hadde vært i dialog med Sandberg og andre i Frp om intervjuet. 

- Sitatene fra Sandberg er skriftlig sitatsjekket, og det aller meste av det som han godkjente er kommet på trykk. Vi kan ikke se at vi har kuttet vesentlige deler av intervjuet — og heller ikke framstilt det feil.

«Beklager folkens» Der alle eksemplene over har hatt en god sparringpartner, klarte fungerende ordfører i Bergen, Tor Woldseth, å bevege seg ut på gyngende grunn helt på egenhånd.

Lørdag la han ut et todelt bilde på sin Facebook-profil. Det ene var av underernærte afrikanske barn - det andre av syriske flyktninger. Bildet var akkompagnert av teksten «Beklager folkens, vi er for opptatt med å hjelpe disse».

Ikke overraskende høstet Woldseth skarp kritikk for innlegget.

- Jeg har ikke ord for å beskrive det. Min første tanke da jeg så oppdateringen var: Når på døgnet er dette postet, var beskjeden fra KrFs listetopp Dag Inge Ulstein.

Woldseth valgte etter hvert å slette innlegget i sin helhet. Han forklarte valget slik:

POSTET: Fungerende bergensordfører Tor Woldseth (Frp) mener denne Facebook-posteringen er en nyttig vekker om at det er flere en Syriaflykningene som lider. Foto: Tor Erik H. Mathiesen / NTB Scanpix
POSTET: Fungerende bergensordfører Tor Woldseth (Frp) mener denne Facebook-posteringen er en nyttig vekker om at det er flere en Syriaflykningene som lider. Foto: Tor Erik H. Mathiesen / NTB Scanpix Vis mer

«Alle mennesker i nød i verden fortjener den samme oppmerksomheten. Jeg er lei for at jeg delte et bilde som kunne mistolkes. Mitt poeng var å sette fokus på at det er svært mange katastrofer i verden i dag, men jeg ser at bildet har gitt en feil fremstilling i forhold til mitt budskap og jeg har derfor valgt å slette bildet.»