Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Er dette «Azzam Amerikaneren»?

Amerikansk etterretning tror dette er mannen som truet med et terrorangrep som «får 11. september til å blekne».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): For to uker siden ble det kjent at det fantes et videobånd med trusler om et enormt terrorangrep mot USA. På det timelange båndet snakker en engelsktalende mann som kaller seg «Azzam Amerikaneren».

Etterretningseksperter har jobbet på spreng for å identifisere mannen. I dag sier de at mannen trolig er amerikanske Adam Yahiye Gadahn (26).

- Vi har stor tro på at det er ham, sier en etterretningskilde til CNN.

Det er blant annet analyser av et ti år gammelt tv-opptak, der Gadahn som tenåring intervjues om miljøvern, som gjør at FBI tror det er ham. Eksperter på stemmebruk har sammenlignet intervjuet med truslene på videobåndet, melder BBC.

Konverterte

Gadahn heter egentlig Robert Pearlman, og kommer opprinnelig fra California. For noen år siden konverterte han til islam og forlot hjemlandet. Han har flere ganger seinere kalt seg selv «jihadist» - hellig kriger - blant annet under tilnavnene Abu Suhayb-Al-Amrik, Abu Suhayb og Yihya Majadin Adams.

Siden mai i år har Pearlman stått på FBIs liste over personer de vil avhøre i forbindelse med tidligere terrortrusler mot USA.

I øyeblikket har imidlertid FBI satt ham på topp av sin sin «Most Wanted»-liste over mennesker de vil snakke med snarest mulig.

Amerikanske myndigheter vet ikke hvor 26-åringen befinner seg i øyeblikket. De har ikke tatt ut noen siktelse eller tiltale mot ham, men understreket på en pressekonferanse i kveld at de svært gjerne vil ha opplysninger om hvor han er.

Pearlman er mistenkt for å ha deltatt på en treningsleir for al-Qaida i Pakistan, og for å ha jobbet som tolk for organisasjonen.

«11. september vil blekne»

På videoen sier «Azzam» at han er amerikanskfødt og al-Qaida-tilhenger. Mannens ansikt er delvis skjult av et hodeplagg, og han har på seg mørke briller. Han kaller terroristene Ossama bin Laden og Ayman al-Zawahri «våre ledere», og lovpriser 11. september-angrepene.

«Azzam» hevder at et enormt angrep mot USA er i emning. Dette terrorangrepet skal angivelig «få 11. september til å blekne».

- Blodet vil renne i gatene. Amerika vil sørge i stillhet fordi de ikke vil klare å telle hvor mange som er døde.

Den angivelige terroristen sier at USA kan skylde på seg selv når de blir angrepet, fordi de valgte en president «som gikk til krig mot islam» ved å angripe Afghanistans tidligere Taliban-styre, og al-Qaida.

En anonym etterretningskilde som så opptaket, hevdet at «Azzam» snakker flytende engelsk, men med antydning til aksent.

- Vi har ikke identifisert mannen som snakker. Etterretningsverdenen har ingen informasjon som knytter videoen til bestemte trusler, sa kilden til Reuters for to uker siden.

- Han kan være født i USA, men det er ikke sikkert, la han til.

Ekte?

Mannen på videoopptaket refererte til Darfur-konflikten, Massachusetts partnerskapslover, og 11. septemberkommisjonen. Det tyder på at opptaket ble gjort seint i sommer.

Videoopptaket ble levert til ABC News i slutten av oktober av en pakistansk etterretningskilde. Båndet ble sendt til tv-stasjonens hovedkontorer i New York, der kanalledelsen fikk se det.

Ekspertene har ennå ikke bekreftet eller avkreftet at terrortrusselen på båndet er reell, men videoen kan like gjerne være laget som et propagandautspill i forkant av presidentvalget i USA.

Ifølge etterretningskilder liknet båndet på «klassisk al-Qaida-propaganda», men det syntes å være klippet og oppstykket.

«AZZAM AMERIKANEREN»: Dette er et stillbilde fra videoen med de vanvittige truslene som ble framsatt for to uker siden.
PÅ FBI-LISTE: Amerikansk etterretning tror Robert Pearlman sto bak terrorvideoen. Her er to ulike bilder av Pearlman, som de ikke vet hvor befinner seg i dag.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media