Er dette bare svindel?

Motorsykkel verdt 148 990 kr for 97 kr? Lotteritilsynet advarer mot omstridt nettauksjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 52 tommers flatskjerm til 26 kroner? Eller motorsykkel til 97 kroner?

Det høres for godt ut til å være sant. Og det er det også. Selv om nettopp det er to av lokkeprisene på nettstedet Hitbid som markedsfører seg direkte mot norske forbrukere med auksjoner der prisen stiger med 1 øre per bud.

Hvert bud koster mellom 10 og 15 kroner. For hvert bud som kommer inn, blir auksjonstida forlenget med to til tre minutter.

Fortjenesten til bakmennene er potensielt skyhøy. Det er umulig å si om riktig bud vinner, om selskapet selv la inn bud for å høyne prisen eller om det var en reel auksjon i det hele tatt.

- Legg ned

Lotteritilsynet sendte tidligere i sommer et brev til selskapet der de ba selskapet legge ned eller endre virksomheten.

Tilsynet konkluderer i brevet med at tjenesten ikke kunne regnes som en auksjon, men at det er et lotteri og at det derfor er ulovlig.

- Vi mener at vilkårene for lotteri i lotteriloven er oppfylt ved at det både foreligger innskudd, gevinst og at det er helt eller delvis tilfeldig hvem som vinner auksjonene. Dette kan ikke regnes som en vanlig form for auksjon. Det er umulig å vinne på bakgrunn av kunnskap eller ferdighet, sier Marlen Sørensen, rådgiver i Lotteritilsynet, til Dagbladet.no.

LOTTERI ELLER NETTAUKSJON: Det er tilsynelatende mulig å vinne en motorsykkel i auksjonen hos hos Hitbid. Faksimile
LOTTERI ELLER NETTAUKSJON: Det er tilsynelatende mulig å vinne en motorsykkel i auksjonen hos hos Hitbid. Faksimile Vis mer

Det er ulovlig å avholde lotterier i Norge uten tillatelse, og det gis hovedsakelig bare tillatelse til organisasjoner der inntektene fra lotteriet går til humanitære eller samfunnsnyttige formål.

Selskapet har svart, både med et brev til tilsynet, og med en tekst på som ligger på forsiden av selskapet hjemmeside. Der heter det:

«Beste Kunder!
Til tross for Lotteri- og stiftelsestilsynet inspeksjon påstander om at vi er et lotteri, så vi fortsetter auksjoner i www.htibid.eu. Vi er en auksjon der de siste bud er den som vinner produkt. Vi har tatt handlinger for å bevise at vi er ikke et lotteri. Den auksjoner vil fortsette som normalt på ny adresse
Med vennlig hilsen!
HitBid»

God fortjeneste

Det er ingen mulighet til å kontrollere budhistorikken hos Hitbid.

Selskapet kan tjene store penger.

For hver krone objektet øker i verdi, kan selskapet få inn 1500 kroner.

Mandag formiddag var prisen på en bærbar datamaskin 35,01 kroner, og selskapet kan da ha en omsetning på over 50 000 kroner, mens maskinen er oppgitt å ha en verdi på 13 990 kroner. Budene kan gis via bank eller sms, og disse aktørene får naturligvis en del av kaka.

Er dette bare svindel?

- Vi aner ikke om budene er reelle, og har ingen mulighet til å sjekke det ut. Det kan være at det ligger inne en automatisk forlengelse av auksjonstida, sier Sørensen i Lotteritilsynet.

- Vi har ingen kontroll med hvordan de har satt opp systemet. De gir heller ingen informasjon om sikkerhet eller programvaren de bruker, sier hun.

Lotteritilsynet har fått en rekke henvendelser fra publikum om Hitbid. Saken behandles fortsatt hos tilsynet.

Finske investorer

Hitbid LTD eies ifølge den finske investor Patrick Kals av ham og to andre finske investorer.

Han opplyser at de har drevet i omtrent to måneder i Norge, og at ideen er hentet fra et tilsvarende konsept i Finland.

- Vi har ikke tjent mye penger i det hele tatt ennå i forhold til hva de har gjort i Finland. Der fikk de inn så mange bud at de tjente 900 000 kroner på hver av de 10 første plasma-TV-ene de solgte. Det er 9 millioner kroner, sier han til Dagbladet.no.

Investoren sier til Dagbladet.no at Lotteritilsynet egentlig hadde reagert på at selskapet ga bort gratis bud til de som tipset andre om nettstedet, og at det kunne regnes som et ulovlig pyramidespill. Dagbladet.no har fått tilgang til varselet som Lotteritilsynet sendte selskapet, og der står det ikke noe om dette, hovedpoenget er derimot at tjenesten er et ulovlig lotteri, etter tilsynets vurdering.

Kals mener tjenesten de tilbyr ikke er i strid med norsk lov.

- Vi hadde ikke helt satt oss inn i regelverket da vi startet opp, men nå har vi studert den norske loven litt grundigere, sier han.

- Dette er en auksjon, ikke et lotteri. Det er ikke tilfeldigheter som avgjør hvem som vinner. Kunden styrer selv når han legger inn det siste budet. Auksjonene kan pågå i flere måneder, de, men det finnes ingen tilfeldigheter, sier han.

- Ingen falske bud

Den finske investoren er ikke bekymret over Lotteritilsynet vurdering.

- Vi skal se på hva de sier når de besvarer vårt brev, men vi tror det skal går greit.

Han avviser at det kan komme inn falske bud i auksjonene, slik at de trekkes ut.

- De eneste falske budene vi har fått, har vi fått av kunder som har prøvd å lure oss. Vi oppdaget for eksempel at en og samme kunde hadde lagt inn over 100 bud hver dag i tre dager, men det viste seg å være med et stjålet kredittkort. Vi har også blitt utsatt for hackere, sier Kals.

Kritiseres på nettet

Hitbid er heftig debattert på ulike nettforum. En bruker på Freakforum skriver blant annet:

«Butikken har en ekstrem bruttofortjeneste pr vare solgt og kan ikke ha all verden med utgifter bortsett fra innkjøp av artiklene de auksjonerer bort. De er jo utelukkende finansiert av under middels smarte mennesker som tror de kan sikre seg en PS3 til 15kr uten problemer».

diskusjon.no skriver en bruker:

«Her vrir og vender man på begreper for å få noe som ikke er en auksjon til å se ut som den er det».

Hitbid i Norge ble først drevet fra nettstedet Hitbid.no. Men da Lotteritilsynet tok kontakt med personen som hadde registrert domenet nektet han for å ha noe med selskapet å gjøre, og Hitbid.no ble så lagt ned. Den norske virksomheten drives nå fra Hitbid.eu.

Etter at Dagbladet.no var i kontakt med Lotteritilsynet i går, tok de kontakt med Hitbids samarbeidspartner for budgivning via mobiltelefon. Da de ble orientert om tilsynets syn på saken, valgte de selv å sperre sms-tjenesten.

Auksjonen ser likevel ut til å fortsette på Hitbid.eu i dag.