- Er dette bevisene, Bush?

Ikke alle tror disse bildene beviser Irans terrorkampanje i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): «Hvor er de håndfaste bevisene mot Iran?» er spørsmålet som amerikanske medier stiller med referanse til bevisene som Bush-administrasjonen la frem i forkant av Irak-krigen.

Også kongressmedlemmer hører ekkoet av amerikanernes argumentasjon i forkant av innvasjonen i mars 2003.

Spekulasjonene om at amerikanerne planlegger å angripe Iran har kommet på alles lepper den siste tiden. Det skyldes offensiv amerikansk ordbruk, amerikansk militæroffensiv og arrestasjon av iranere inne i Irak og amerikanske hangarskip på plass i Persiabukta.

Og nå sist: Bevisene som amerikanerne sier de har på at Iran forsyner opprørere i Irak med våpen.

Under en topphemmelig pressebriefing i Bagdad søndag viste amerikanske militære frem et lysbildeshow med eksempler på panserbrytende eksplosiver som de sa hadde skrift og serienummer fra Iran.

- USA legger skylda på andre

Beskyldningene mellom Washington og Teheran går i skytteltrafikk.

I et intervju med den amerikanske fjernsynskanalen ABC News i går slo den iranske presidenten tilbake mot beskyldningene fra Bush-administrasjonen.

BEVIS: Disse bildene ble vist frem da det amerikanske militæret briefet pressen om Irans våpenforsyninger til opprørere i Irak. I USA har bevisførselen vekket minnene om hvordan USA la frem bevis mot Irak i forkant av innvasjonen i 2003. Foto: Scanpix
BEVIS: Disse bildene ble vist frem da det amerikanske militæret briefet pressen om Irans våpenforsyninger til opprørere i Irak. I USA har bevisførselen vekket minnene om hvordan USA la frem bevis mot Irak i forkant av innvasjonen i 2003. Foto: Scanpix Vis mer

- Jeg tror amerikanerne har begått feil i Irak og er desverre i ferd med å tape, og dette er selvsagt en skam for amerikanerne, og det er derfor de legger skylda på andre. Å rette pekefingeren mot andre vil ikke løse problemet, sa Mahmoud Ahmadinejad, da han ble intervjuet av ABCs Diane Sawyer.

Iranerne har hittil benektet påstandene om at de smugler eksplosiver inn i Irak, og karakteriserte beskyldningene som grunnløse. Under gårsdagens intervju unngikk den iranske presidenten å svare direkte på spørsmål om å kommentere bevisene, det vil si de iranske serienummerne på eksplosiver funnet i Irak.

Ahmadinejad understreket at en konflikt i Irak ikke er i Irans interesse, og han gjentok sin påstand om at USA prøver å avlede noe av den negative oppmerksomheten rundt situasjonen i Irak ved å rette beskyldninger mot det sjiamuslimske nabolandet.

- Men jeg tror også at USA er i gang med en ny politikk, hvor de prøver å skjule sine nederlag og feil, og at det er grunnen til at de retter pekefingeren mot andre, sa den iranske presidenten.

Karakteriserer ryktene som bråk

President George W. Bush var også på fjernsyn i går og kommenterte spekulasjonene om at han har tenkt å angripe Iran.

- Jeg tror min reaksjon på alt bråket, du vet - «han vil gå til krig» - er... først av alt forstår jeg ikke taktikken, og jeg tror jeg vil si det er politisk, sa president Bush til CSPAN television.

Bush fortsatte imidlertid med å advare mot Irans atomprogram.

- Er dette bevisene, Bush?

- På den annen side, håper jeg Kongressen, spesielt opposisjonspartiet, forstår den store faren for at Iran skaffer seg atomvåpen, sa Bush.

Talsmann for Det hvite hus, Tony Snow, svarte som president Bush at USA ikke skal gå til krig mot Iran. På den annen side gikk han langt i å antyde at om det ikke var Ahmadinejad selv som hadde smuglet våpen inn i Irak, var det i hvert fall noen i Iran - ikke så langt fra Ahmadinejad - som har gjort det.

- Jeg tror ikke det er så mye frilansing i den iranske regjeringen, spesielt ikke når det kommer til ting som dette. For å motbevise det, må du anta at folk er i stand til å sette sammen sofistikerte våpen, frakte det over grensen og inn i et krigsdrama, sa Snow, ifølge nyhetsbyrået AFP.

- Teknologien kommer fra IRA

Men kan USA bevise at Iran forsyner militia i Irak med våpen?

Siden juni 2004 regner det amerikanske forsvaret med at iranske bomber har drept flere enn 170 og skadet flere enn 620 amerikanske soldater i Irak.

Hvordan kan det amerikanske miltitæret bevise dette? spør bloggere og aviser som The Independent.

Den britiske avisen skriver at flesteparten av de 1120 amerikanske soldatene drept av hjemmelagde eksplosiver ble drept av eksplosiver som hovedsaklig stammer fra det gamle Saddam-regimet.

Bombefeller og hjemmelagde bomber plassert i veikanten er i flere tiår blitt brukt i konfliktsonene i Midtøsten. Dette var blant annet Israels største tapsårsak under den 21 år lange okkupasjonen av Sør-Libanon.

Også der ble Iran beskyldt for å levere bombeutstyr og våpen til Hizbollah-militsen. Samtidig har det vist seg at de aller fleste bombene har vært hjemmelagede sprenglegmer som lett kan produseres utfra arsenalet som ligger igjen på slagmarkene i Midtøsten.

The Independent on Sunday skriver videre at åtte britiske soldater drept i et bakholdsangrep i Irak var ofre for bomber først benyttet av IRA.

En tidligere agent som infiltrerte IRA sier til avisen at ekspertisen brukt til å bygge disse bombene nådde Midtøsten gjennom IRAs samarbeid med palestinske grupper, ikke via Irans Revolusjonsgarde og den libanesiske Hizbollah-militsen, slik påstandene lyder fra Bush og Blair.

Frykter intet

Spekulasjonene om et forestående amerikansk angrep på Iran kommer trolig til å fortsette.

Irans president Mahmoud Ahmadinejad frykter imidlertid ingenting.

- Frykter? Hvorfor skulle vi være redde? For det første er sannsynligheten veldig liten, og vi tror at det er kloke folk i USA som vil stanse slike ulovlige handlinger, men vårt standpunkt er klart. Vår nasjon har gjort det klart at enhver som ønsker å angripe vårt land vil bli alvorlig straffet, sa Ahmadinejad i intervjuet med ABC News.

DEN IRANSKE PRESIDENTEN: Irans president Mahmoud Ahmadinejad snakker med to religiøse ledere idet han ankommer en åpen parlamentsdebatt i Iran i dag.
- IKKE BEVIS MOT REGJERINGEN:</B> Forsvarssjef Peter Pace under en pressekonferanse i Jakarta i dag. Pace sier amerikanerne ikke har beviser på at det er den iranske regjeringen ved Mahmoud Ahmedinejad som står bak smuglingen av våpen til Irak.
PÅ FJERNSYN I GÅR: President George W. Bush var på fjernsyn i går for berolige folk om at han ikke har til hensikt å angripe Iran.