Er dette borgerkrig?

40 mennesker drept og 90 skadd etter tre bilbomber i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tre bilbomber eksploderte med få sekunders mellomrom i Bagdad i dag og kostet over 40 mennesker livet, melder Ap.

Enda en gang rammet terrorangrepet sjiamuslimer, og enda en gang kan man vente seg like blodige hevnangrep.

Attentatet, som var rettet mot et markedsområde nær al-Wathba-torget, skadet også minst 90 mennesker. Eksplosjonen kommer som en uhyggelig påminnelse om blodbadet i Sadr City for to uker siden.

Da ble 150 drept og 238 skadd i en rekke angrep mot Bagdads sjiamuslimske distrikt.

- Det er fare for at freden i Irak bare vil komme når det kun er ruiner igjen av den gamle mesopotamiske sivilisasjonen, skriver italienske Loretta Napoleoni i dagens Dagbladet.

Les artikkelen her!

Samtidig pågår debatten i USA om man skal kalle situasjonen i Irak for en borgerkrig eller ikke.

NBC var den første store amerikanske tv-kanalen som begynte å bruke ordet «borgerkrig» om Irak. Sist mandag sa NBCs Matt Lauer på The Today Show at etter å ha tenkt gjennom saken grundig hadde de kommet fram til at situasjonen i Irak har blitt til en borgerkrig.

Er dette borgerkrig?

Pulitzer Prize-vinneren, Clarence Page, skrev i en kommentar i går at «hvis ikke dette kan kalles en borgerkrig, har ikke ord noen mening.»

Nå følger flere amerikanske medier etter. En av dem er MSNBC, som har begynt å bruke logoen «Irak: Borgerkrigen» på alle deres nyhetsendinger fra Irak.

Men pressetalsmannen i Det hvite hus, Tony Snow, vil fortsatt ikke bruke B-ordet. Han insisterer på at man ennå ikke kan snakke om noen borgerkrig siden man ikke klart kan identifisere to stridende parter.

En av de som er uenig med Snow er den tidligere amerikanske utenriksministeren, Colin Powell.

- Jeg vil kalle dette for en borgerkrig, sa Powell ifølge The Nation.

Tidligere har USAs president George Bush forsøkt å unngå dette temaet. Under Nato-toppmøte i Riga avviste han problemstillingen og mente at terrorangrepene heller måtte ses på som internasjonal terrorisme.

Men selv om ikke Bush vil bruke B-ordet - ser det ut som den amerikanske befolkningen har bestemt seg.

Spørreundersøkelser som er utført i over to måneder, av blant annet Wall Street Journal, viser at seks av ti amerikanere allerede kaller kampene i Irak for en borgerkrig.

VONDE MINNER: Eksplosjonen kommer som en uhyggelig påminnelse om blodbadet i Sadr City for to uker siden.

Da ble 150 drept og 238 skadd i en rekke angrep mot Bagdads sjiamuslimske distrikt. Foto: SCANPIX
VONDE MINNER: Eksplosjonen kommer som en uhyggelig påminnelse om blodbadet i Sadr City for to uker siden. Da ble 150 drept og 238 skadd i en rekke angrep mot Bagdads sjiamuslimske distrikt. Foto: SCANPIX Vis mer
IKKE BORGERKRIG: USAs president George Bush mener at man må se terrorhandlingene som internasjonal terrorisme.
40 DREPT: Tre bilbomber eksploderte med få sekunders mellomrom i Bagdad i dag og kostet over 40 mennesker livet, melder Ap.