Er dette den nye paven?

Spekulasjonene er allerede i gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
NY PAVE? Angelo Scola, kardinal og erkebiskop av Milano. Foto: REUTERS / Paolo Bona / NTB Scanpix
NY PAVE? Østerriske Christoph Schoenborn, kardinal og erkebiskop av Wien. Foto: REUTERS / Leonhard Foeger / NTB Scanpix
NY PAVE? Amerikanske Timothy Dolan, kardinal og erkebiskop av New York. Foto: REUTERS / Keith Bedford / NTB Scanpix
NY PAVE? Kanadiske Marc Ouellet (i midten), kardinal og erkebiskop av Québec. Foto: AP / Alessandra Tarantino / NTB SCANPIX

(Dagbladet): Pave Benedikt XVI (85) abdiserer 28. februar, på grunn av skrantende helse.

Men hvem tar over? Til tross for at det ikke foreligger noen åpenbare lederkandidater, er noen navn mer sannsynlige enn andre. I bildeserien over kan du se noen som lanseres av nyhetsbyrået AP.

Dette er første gang en pave abdiserer på 600 år. Tradisjonelt, når en pave dør, får kardinalene minimum 15 og maksimalt 20 dager på å samles i konklavet for å velge en ny.

Tradisjonen tro skal det vises på røyken fra Det sixtinske kapell om valget er fattet eller ikke.

Etter den første dagen i konklavet, da det stemmes kun en gang, blir det i de påfølgende dagene avholdt to stemmerunder på formiddagen og to på ettermiddagen. Stemmesedlene brennes etter de to første og etter de to andre avstemningene. Dermed stiger røyken fra kapellet to ganger om dagen under normale omstendigheter.

Er røyken svart, er det ikke fattet noen beslutning. Når det kommer hvit røyk opp fra det sixtinske kapell, sitter en ny pave i Peters stol. Skikken har i alle fall vært i bruk siden 1903, men fargen på røyken har ikke alltid vært så lett å tyde.

I 1958 meldte Vatikanradioen at paven var valgt et døgn for tidlig. Før brant man våt halm sammen med stemmesedlene for å oppnå svartfargen. Nå er man gått over til kjemikalier. I 1963 ble det også innført et elektrisk signal for å unngå misforståelser som den i 1958.