Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Er dette det nye, britiske flagget?

Skottlands folkeavstemning om uavhengighet har satt i gang en flaggdebatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I september neste år er det folkeavstemning om skotsk uavhengighet. Men hva skjer med flagget, om skottene bestemmer seg for å melde seg ut av unionen med England, Wales og Nord-Irland?

For om lag 400 år siden, da England og Skottland fikk felles monark, raste debatten om hvordan Skottlands flagg med sitt hvite andreaskors på blå bakgrunn, skulle kombineres Englands flagg med det røde georgskorset.

Skottene ønsket at deres flagg skulle legges over det engelske flagget, mens engelskmennene, naturlig nok, ønsket at det skulle være motsatt, skriver BBC.

Flertall for nytt flagg Nå er flaggdebatten i gang på ny, i forbindelse med folkeavstemningen i Skottland. En meningsmåling utført av den britiske, frivillige organisasjonen Flag Institute viser nemlig at 65 prosent ønsker å endre det britiske flagget om Skottland sier ja til uavhengighet.

Flag Institute gir råd og veiledning om flagg og flaggbruk. De spurte medlemmene hvilken ny design som kunne passe for unionen Wales, England og Nord-Irland, om Skottland bryter ut.

Flaggekspertene og medlemmer av instituttet har kommet opp med en rekke flagg som kan erstatte det velkjente blå, rød og hvite flagget, også kjent som Union Jack. Og det er mange interessante alternativer. Resultatet kan du se i bildeserien øverst i artikkelen.

Ingen anbefaling Flag Institute understreker at de selv ikke kjemper for å få et nytt flagg.

- Vi anbefaler heller ikke noen av disse flaggene. Vår rolle er enkelt og greit å legge til rette for en debatt om det er en interesse for det, sier daglig leder i Flag Institute, Charles Ashburner, til Dagbladet.

BBC har selv lansert en rekke alternative flagg som de har mottatt fra sine lesere. De kan du ser her.