Er dette det ultimate bildet av kloden vår?

Dette er ett enkelt bilde av jorda. Se også video av jorda i fem måneder sett fra rommet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Få bilder setter ting i perspektiv på samme måte som bilder av jordkloden vår der den svever ensom ute i det store intet.

Nå har Russlands siste værsatellitt fanget jorda vår i ett enkelt bilde. Bildene vi vanligvis ser av jorda er satt sammen av mange mindre satellittbilder, men bildet fra værsatellitten Electro-L har frosset ett enkelt øyeblikk i jordklodens historie.

Bildekvaliteten er det lite å si på. Med 121 megapiksler får vi et godt bilde av jorda selv om det er tatt fra en avstand på 36 000 kilometer.

 VAKKER:  Dette skal være det mest høyoppløselige bildet av jordkloden vår, tatt av den russiske værsatellitten Electro-L.
VAKKER: Dette skal være det mest høyoppløselige bildet av jordkloden vår, tatt av den russiske værsatellitten Electro-L. Vis mer

I videoen over kan du også se en timelapse-film som viser deg kloden fra oktober i fjor høst til mars i år.

Sender en gang i halvtimen Satellitten sender bilder av hele jorda en gang i halvtimen, og med den gode bildekvaliteten viser bildet cirka 1 kilometer per pixel.

Det som skiller bildene fra den russiske satellitten fra det velkjente bildet av jorda vår fra NASA, den blå klinkekula, er ikke bare at russernes bilde er fra ett øyeblikk, men også fargene.

Værsatellitten bruker ifølge Gizmodo fire lysbølgelengder, blant annet en infrarød. De orange feltene på jorda er rett og slett vegetasjon.

Robert Simmon, en forsker i NASA, sier til nettsida at bildene fra Russland hverken er bedre eller dårligere enn NASA sine bilder.

- Mennesker kan ikke se dette - Bildene er en kombinasjon av synlige og nesten infrarøde bølgelengder, så de viser jorda på en måte som ikke ville være synlig for menneskeøyner, sier han.

Det at vegetasjonen ser rød ut er et eksempel på det vi ikke ville ha sett hvis vi hadde stått ute i verdensrommet og sett ned på jorda vår.

Det var det mannskapet på Apollo 17 gjorde da de tok det legendariske klinkekule-bildet av jorda. Det ble tatt med et håndholdt kamera i 1972 og ble umiddelbart et ikonisk bilde.

Tidligere i år slapp NASA nok et klinkekule-bilde, et de kaller det mest høyoppløselige av jorda noensinne. Du kan se bildet i artikkelen, eller klikke deg inn her for å virkelig studere jorda fra verdensrommet.

 BLUE MARBLE 2012:  Dette klinkekule-bildet ble offentliggjort av NASA tidligere i år. Nå ser det ut som om en russisk satellitt har tatt et bilde av jorda i enda høyere oppløsning. Foto: NASA/NOAA/GSFC/Suomi NPP/VIIRS/Norman Kuring
BLUE MARBLE 2012: Dette klinkekule-bildet ble offentliggjort av NASA tidligere i år. Nå ser det ut som om en russisk satellitt har tatt et bilde av jorda i enda høyere oppløsning. Foto: NASA/NOAA/GSFC/Suomi NPP/VIIRS/Norman Kuring Vis mer