SKREV INNLEGG: Statssekretær Vidar Brein-Karlsen får kritikk etter et debattinlegg i Aftenposten og på Regjeringens hjemmesider. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
SKREV INNLEGG: Statssekretær Vidar Brein-Karlsen får kritikk etter et debattinlegg i Aftenposten og på Regjeringens hjemmesider. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADETVis mer

- Er dette en debattform regjeringen vil være bekjent av?

Statssekretær ber profilert advokat «slutte å sutre» og beskylder ham for å være motivert av penger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Er dette en debattform regjeringen vil være bekjent av? spør advokat Jon Wessel-Aas.

Han refererer til et innlegg om nederlandske fanger, gjengitt på regjeringens nettsider, signert statssekretær Vidar Brein-Karlsen i Justisdepartementet.

I innlegget går Brein-Karlsen kraftig ut mot advokat Frode Sulland, etter hans kritikk av at norske innsatte skal sone i Nederland.

«Sulland bør slutte å sutre og innse at avtalen i Nederland er en realitet,» skriver han blant annet i innlegget, som først sto på trykk i Aftenposten på lørdag.

«Motivert av penger» Her heter det videre:

«Det virker som om Sulland dytter utsatte grupper foran seg for å få mer penger til seg selv og at det er motivet? Og så lurer jeg på følgende: Hvor ofte drar Frode Sulland på besøk til tidligere klienter som soner i Tromsø eller Vadsø? Det kan virke som om han er der stadig vekk etter domfellelse. Eller at han rett og slett konstruerer problemer.»

Wessel-Aas presiserer at statssekretærer har ytringsfrihet som alle andre, men at det er tonen i innlegget han stiller spørsmål ved.

- Innlegget er polemisk, nedlatende og har et sleivete, uformelt språk. Dette er en ny form vi ikke har sett tidligere i statsforvaltningens offisielle kommunikasjon. Det minner mer om hvordan folk debatterer i sosiale medier, sier Wessel-Aas.

- Spesielt Han påpeker at Sulland representerer Forsvarergruppen i Advokatforeningen, og med sin kritikk reiste betimelige spørsmål rundt soningen i Nederland.

- Da er det spesielt å bli møtt på denne måten. Vi er vant til et visst saklighetsnivå, også i form, i kommunikasjonen på regjeringens offisielle sider, sier han.

Leder Erik Keiserud i Advokatforeningen mener det samme.

- Det er viktig med offentlig debatt om Justisdepartementets beslutning om at innsatte skal måtte sone straffen i utlandet, for manges vedkommende mot egen vilje, skriver han i en e-post til Dagbladet.

- Advokat Frode Sulland har stor innsikt i de problemer dette reiser, og hans velbegrunnede synspunkter deles av mange forsvarsadvokater og organisasjoner som arbeider innen dette området. Det burde departementet ta inn over seg på en saklig og ordentlig måte.

- Vil styre debatten Med henvisning til justisminister Anders Anundsens omstridte «informasjonsvideo», hevder Keiserud at Justisdepartementet ikke liker kritikk og helst vil styre debatten selv.

- Når departementet nå bruker uttrykk som surring og sutring i en så alvorlig sak og møter kritikk med personangrep som faller på sin egen urimelighet, sier det litt om det nivået departementet faller ned på for å forsvare egne beslutninger.

Tingrettsdommer i Drammen, Trygve Øydne, er også blant dem som har reagert på innlegget.

«Dette innlegget er direkte skammelig. Man bruker ikke Regjeringens nettsted som statssekretær på dette viset i polemikk mot Aftenpostens innlegg til advokat Frode Sulland. Statssekretæren får stryk!» skriver Øydne på Facebook.

REAGERER: Advokat Jon Wessel-Aas synes innlegget er nedlatende og polemisk og helt annerledes enn den offisielle kommunikasjonen vi er vant til å se fra regjeringshold. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
REAGERER: Advokat Jon Wessel-Aas synes innlegget er nedlatende og polemisk og helt annerledes enn den offisielle kommunikasjonen vi er vant til å se fra regjeringshold. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

Han ønsker ikke å utdype kommentaren, men har gitt Dagbladet tillatelse til å gjengi den.

Oppgitt Advokat Frode Sulland selv rister på hodet av påstandene i innlegget.

- Jeg er ganske oppgitt og hoderystende over at det er dette man skal bli møtt med når man uttrykker alvorlige bekymringer for et samfunnsproblem, sier Sulland til Dagbladet.

- Jeg kan ikke skjønne at det har noen hensikt å fortsette en debatt et slikt saklighetsnivå, fortsetter han.

Sulland er imidlertid ikke så overrasket over ordlyden i innlegget.

- Dette føyer seg jo langt på vei inn i rekken av hva jeg vil kalle uttalelser på et alt for lavt saklighetsnivå. Jeg skal ikke karakterisere det noe utover det, men det er selvfølgelig svært betenkelig at en representant for regjeringen velger å formulere seg på denne måten.

Vil ikke intervjues Statssekretær Vidar Brein-Karlsen ønsker ikke å la seg intervjue i forbindelse med denne saken, men sier følgende i en uttalelse sendt via Justisdepartementets kommunikasjonsavdeling:

- Hvis man har fulgt debatten mellom Sulland og meg så har man ikke kunnet unngå å legge merke til at det har vært en røff tone fra oss begge. Det er jeg helt sikker på at Sulland også tåler. Jeg vil understreke at jeg står inne for alt jeg har sagt og skrevet i denne debatten, sier statssekretær Vidar Brein-Karlsen.

OPPGITT: Advokat Frode Sulland. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
OPPGITT: Advokat Frode Sulland. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer