Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Er dette en fiendtlig ubåt på svensk territorium?

Et fremmed fartøy skaper oppstandelse i Sverige. Hemmeligstemplet rapport oversendes til regjeringen.

MISTENKT UBÅDET:  Bildet viser fartøyet som svenske Hanna Harge så da hun var ute og luftet hunden sin en dag i april. Foto: Hanna Harge/Expressen
MISTENKT UBÅDET: Bildet viser fartøyet som svenske Hanna Harge så da hun var ute og luftet hunden sin en dag i april. Foto: Hanna Harge/Expressen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Om morgenen den 13. april var Hanna Harge ute og luftet hunden i Saltsjöbaden i Stockholm da hun oppdaget et fartøy ute på fjorden.

- Jeg har sett ubåter før, og jeg fikk med en gang følelsen av at dette var en ubåt, sier Harge til Expressen.

Harge regnet med at det dreide seg om en øvelse. Men da hun tok kontakt med det svenske forsvaret, opplyste de at de ikke hadde kjennskap til dette.

Hemmeligstemplet Forsvaret iverksatte umiddelbart en etterforskning av saken.

- Alle krenkelser av svensk territorium er noe vi tar alvorlig, sier Anders Larsson ved den marintekniske staben i den svenske forsvaret.

Harge tok bilder av fartøyet, og de er nå gjenstand for analyse.

- Etterforskningen vil pågå i en tid fremover. Det kan finnes udramatiske forklaringer, men min jobb er å sørge for å få visshet i hva bildene viser, sier Larsson.

30 ÅR SIDEN SIST:  En sovjetisk ubåt gikk på grunn utenfor Karlskrona i Sverige den 27. oktober 1981. Hendelsen ble omtalt som den alvorligste krenkelsen på svensk territorium siden andre verdenskrig, og skapte et svært anspent forhold mellom Sovjet og Sverige. 
Arkivfoto: Pressens Bild/Scanpix
30 ÅR SIDEN SIST: En sovjetisk ubåt gikk på grunn utenfor Karlskrona i Sverige den 27. oktober 1981. Hendelsen ble omtalt som den alvorligste krenkelsen på svensk territorium siden andre verdenskrig, og skapte et svært anspent forhold mellom Sovjet og Sverige. Arkivfoto: Pressens Bild/Scanpix Vis mer

Resultatet av etterforskningen vil bli hemmeligstemplet og overlevert til regjeringen. Dette vil skje i løpet av noen uker.

- Det er svært viktig for Sverige som nasjon å hevde vår territorielle integritet, sier Larsson.

Spesialoppdrag Ubåtfrykten til svenskene kan ha noe å gjøre med en hendelse som daterer seg tilbake til oktober 1981. Da var den sovjetiske ubåten av typen «S-363» (på svensk kalt «U 137»), også kjent som «Whiskey-klassen», på spesialoppdrag langt inne på svensk territorium.

Ordren var å ta seg inn i det svenske forsvarsområdet. Den 21. oktober satte ubåten kursen mot Gåsfjärden med en hastighet på syv knop.

Klokka 21 skjedde det som ikke skulle skje: Ubåten grunnstøtte og ble stående bom fast. Ifølge Blekinge museum ble fartøyet først oppdaget om morgenen den 28. oktober. Da gikk riksalarmen i Sverige.

- Dette er den alvorligste krenkelsen siden andre verdenskrig, uttalte forsvarsstaben i Stockholm samme dag.

Ved undersøkelser fra det svenske forsvaret ble det påvist at ubåten hadde atomvåpen ombord.

Spionbevis Hendelsen skapte et svært anspent forhold mellom Sverige og Sovjet, og det ble ikke mindre anspent da den sovjetiske marinen valgte å sende flere skip i retning av Sverige.

FANT ATOMVÅPEN:  Det ble funnet atomvåpen om bord på den sovjetiske ubåten.Arkivfoto: SCANPIX Sverige
FANT ATOMVÅPEN: Det ble funnet atomvåpen om bord på den sovjetiske ubåten.Arkivfoto: SCANPIX Sverige Vis mer

Det svenske forsvaret svarte med å sette inn alt av tilgjengelige ressurser, og var klare til kamp.

Konfrontasjonen ble til slutt avverget og krisen løst. Etter intense forhandlinger ble ubåten dratt av grunnen fredag 6. november, og retretten ble assistert av en svensk los.

Episoden har for ettertiden blitt kjent som «Whiskey on the Rocks», og blir sett på sett på som selve beviset på at Sovjetunionen ulovlig hadde ubåter for å drive spionasje i svensk farvann.

10 INTENSE DAGER:  
Skip fra den svenske marinen holder her vakt ved den russiske ubåten S-363 (på svensk kalt U-137) som gikk på grunn ved innløpet til Gåsefjärden.

Arkivfoto: Torbjörn Andersson/Scanpix
10 INTENSE DAGER: Skip fra den svenske marinen holder her vakt ved den russiske ubåten S-363 (på svensk kalt U-137) som gikk på grunn ved innløpet til Gåsefjärden. Arkivfoto: Torbjörn Andersson/Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!