- Er dette en krigssone eller en amerikansk by?

Politiet slår hardt ned på demonstranter og arresterer journalister i Missouri.

SAMMENSTØT: Det var i natt nye sammenstøt mellom politiet og demonstranter i Ferguson i Missouri. Foto: AP Photo/Jeff Roberson
SAMMENSTØT: Det var i natt nye sammenstøt mellom politiet og demonstranter i Ferguson i Missouri. Foto: AP Photo/Jeff RobersonVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Den ubevæpnede, afroamerikanske 18-åringen Michael Brown ble lørdag skutt og drept av en politimann i Ferguson i Missouri. Det har fått rasemotsetningene til å boble til overflaten og utløst opptøyer i forstaden til St. Louis hvor 67 prosent av befolkningen er afroamerikanske, mens 94 prosent av politistyrken er hvite.

Siden søndag har det vært store demonstrasjoner i Ferguson. Onsdag slo svært tungt bevæpnede politistyrker en en jernring rundt demonstrantene i et forsøk på å beholde kontroll over situasjonen.

Tåregass For den fjerde kvelden på rad endte det med sammenstøt mellom politiet og demonstrantene. Det hele startet som fredelige demonstrasjoner, men så nektet folk å følge politiets krav om å fjerne seg. Flere demonstranter skal ha kastet stein, flasker og molotovcoctails mot politiet som svarte med å bruke tåregass og røykbomber for å løse opp folkemengden, skriver nyhetsbyrået AP.

Politifolk skal også ha rettet våpen mot demonstrantene, og på Twitter reagerer mange på det som framstår som en svært hardhendt framgangsmetode fra politiets side.

- Bildene og rapportene fra Ferguson er skremmende. Er dette en krigssone eller en amerikansk by? Myndighetene eskalerer spenningen med militært utstyr og taktikk, skriver kongressmedlem Justin Amash på Twitter.

Anonymous Samtidig har demonstrantene fått støtte av hackere.

Lite informasjon fra politiet og de ulike versjonene av hendelsesforløpet har bidratt til å øke den spente situasjonen i Ferguson. Foreløpig har politiet dessuten valgt å holde tilbake navnet på politimannen som skjøt fordi det var kommet drapstrusler mot politiet.

TUNGT BEVÆPNET: Tungt bevæpnet politi gjorde seg klare for en fjerde kveld med store demonstrasjoner i Ferguson i Missouri etter at ubevæpnede Michael Brown (18) ble skutt og drept av politiet lørdag. Foto: AP Photo/Jeff Roberson
TUNGT BEVÆPNET: Tungt bevæpnet politi gjorde seg klare for en fjerde kveld med store demonstrasjoner i Ferguson i Missouri etter at ubevæpnede Michael Brown (18) ble skutt og drept av politiet lørdag. Foto: AP Photo/Jeff Roberson Vis mer

Mangelen på informasjon har sendt hackere i aktivitstgruppa Anonymous på banen. På nettet opplyser de at de følger med på politiets behandling av demonstranter og truer med å forstyrre nettsidene til myndighetene i den lille forstaden med 21000 innbyggere, skriver Huffington Post. Mandag var nettsiden til Ferguson nede store deler av dagen, og Anonymous har påtatt seg ansvaret.

Myndighetene i Ferguson bekrefter også at de er blitt utsatt for hackerangrep.

Onsdag varslet de også på Twitter at de hadde navnet på politimannen som skjøt, men at de ville vente med å offentliggjøre det til de hadde det bekreftet.

Journalister arrestert At situasjonen i området er ekstremt spent ga seg også utslag i at to journalister fra Washington Post og Huffington Post ble arrestert onsdag kveld da de dekket demonstrasjonene, skriver Politico

Begge befant seg inne på en McDonalds-restaurant da politiet kom inn og ba alle gjestene om å forlate stedet fordi de ikke kunne garantere sikkerheten på stedet. Da de to journalistene ikke pakket bagene sine raskt nok, ble de arrestert, ifølge sine egne beskrivelser på Twitter. Begge skal så ha blitt løslatt raskt etterpå uten noen form for siktelse, og de involverte polititjenestemennene skal ha nektet å oppgi navnene sine.

Ulike versjoner Foreløpig er svært lite klart om hendelsen fordi politiet har vært svært tilbakeholdne med opplysninger om saken som nå etterforskes av politiet i St. Louis County.

Så langt har politiet opplyst at politimannen skal ha blitt fysisk angrepet av Brown, og at Brown ble skutt flere ganger og døde ti meter fra politimannens bil. I et intervju med TV-kanalen KMOV sier politisjefen i Ferguson, Thomas Jackson at politimannen som skjøt, ble slått i ansiktet av Brown.

Vitner til hendelsen har imidlertid en helt annen versjon av hendelsen. Beboere forteller til Washington Post at det var politimannen som startet konfrontasjonen og skjøt tenåringen som da skal ha vært i ferd med å overgi seg. Vennen til Brown, Dorian Johnson (22), som var det nærmeste vitnet til hendelsen, sier til MSNBC at Brown ikke forsøkte å gripe etter politimannens eller oppførte seg truende på annet vis.

- Hjerteskjærende Både borgerrettighetsaktivister, Browns foreldre, politiet og andre lederskikkelser ber demonstrantene om å protestere på fredelig vis.

President Barack Obama har også kommentert saken:

- Michael Browns dødsfall er hjerteskjærende, og Michelle og jeg sender våre kondolanser til hans familie og til lokalsamfunnet i denne svært vanskelige tiden. Som justisminister Holder allerede har antydet, så vil justisdepartementet etterforske hendelsen sammen med lokale myndigheter, sier Obama.

Han maner også til ro.

- Jeg vet at hendelsene de siste dagene har vekket mange sterke følelser, men jeg oppfordrer alle i Ferguson, Missouri og ellers i landet til å huske denne unge mannen ved refleksjon og forståelse. Vi bør trøste hverandre og snakke med hverandre på en måte som heler sårene, og ikke på en måte som er skadelig, sier han.

SINTE: En mann forsøker å roe ned en gruppe demonstranter mens politiet i Ferguson står oppstilt i bakgrunnen. Foto: AP Photo/Jeff Roberson
SINTE: En mann forsøker å roe ned en gruppe demonstranter mens politiet i Ferguson står oppstilt i bakgrunnen. Foto: AP Photo/Jeff Roberson Vis mer
SKUTT: Michael Brown (18) ble skutt og drept av en politimann lørdag. Foto: Scott Olson/Getty Images/AFP
SKUTT: Michael Brown (18) ble skutt og drept av en politimann lørdag. Foto: Scott Olson/Getty Images/AFP Vis mer