– Er dette en næring vi ønsker oss?

Grønn Ungdom omtaler industriell svineproduksjon som «en skam for Norge». Moderpartiet ønsker seg en bred allianse for å se på næringen.

NB! STERKE BILDER: NRK Brennpunkts dokumentar, «Griseindustriens hemmeligheter», er basert på skjulte opptak fra flere grisefarmer i Norge. Her innrømmer flere bønder at noe av det de gjør, er på kant med loven. Video: Piraya Film / NRK Brennpunkt Vis mer

Onsdag kveld viste NRK Brennpunkt en halvannen times lang dokumentar basert på skjult kamera-opptak fra 13 forskjellige grisefarmer.

Dokumentaren avdekket grove brudd på dyrevernloven. NRK satte aldersgrensen til 15 år.

Ikke overrasket

De grønne-talsperson og stortingsrepresentant Une Bastholm sier at hun ikke er overrasket over det som blir avdekket i Brennpunkt.

– Jeg er sjokkert. Det er vondt å se på, men jeg er ikke overrasket, sier Bastholm til Dagbladet.

Bastholm mener noe av problemet er at grisen har lav status.

– Jeg møtte en bonde som driver med både sau og gris. Han sa at gris er det jeg lever av, sau er det jeg lever for.

– Kan man etter Brennpunkt-dokumentaren si at Norge har verdens beste dyrevelferd?

– Nei. Dyrevelferden i Norge er veldig lik andre land. Dyrehelsen er ganske god i Norge på grunn av klimaet og lite antibiotikabruk.

– Ønsker vi næringen?

Grønn Ungdom-talsperson Teodor Bruu skapte oppmerksomhet i forkant av MDGs landsmøte da han foreslo å legge ned industriell kyllingproduksjon i Norge.

Han mener bransjen nå må innse alvoret.

– Hvis svineindustrien ikke går med på langt strengere regelverk og ikke rydder opp i egne rekker veldig fort, må vi ta en debatt på om dette er en næring vi ønsker velkommen i landet vårt, sier Bruu.

– Dette handler ikke om råtne egg, men en hel næring som må trenger en helomvending.

Bruu avviser også at Norge skal befinne seg i verdenstoppen på dyrevelferd.

– De verste delene av svineindustrien er en skam for oss som landbruksnasjon. Sannheten er at vi tillater brutale måter å holde dyr på og konsekvent setter billig kjøtt foran at dyra skal ha det bra. Vi svikter som samfunn hvis vi ikke klarer å la være å pine dyra våre, sier Bruu.

Vedum: – Vondt å se

Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum hadde ikke sett dokumentaren da han holdt sin halvårlige pressekonferanse torsdag. Han minner om at Senterpartiet fikk strammet inn lovverket rundt dyrevelferd da de satt i regjering.

– Jeg har drevet med dyrehold selv og er veldig glad i dyr. Det er vondt å se dyr som lider.

– Bør forbrukerne være interessert i å betale litt mer for maten for å sikre bedre dyrevelferd?

– Vi må ha et lovverk som gjør at man behandler dyr med respekt uansett, sier Sp-Vedum

Direktør i Mattilsynet Karina Kaupang sa til Dagbladet i går at dokumentaren viser klare lovbrudd.

– Man ser holdninger til dyr som ikke er akseptable, og dessverre likner dette på forhold vi selv har avdekket på tilsyn, sier Kaupang.

Næringen: Ligger tilbake i tid

Organisasjonssjef for Norsk Bondelag Rogaland, Olav Sande, sier til Dagbladet at filmen ikke viser et helhetlig bilde av norsk griseproduksjon, mens kommunikasjonssjef Lise Boeck Jakobsen i Norsk Bondelag sentralt sier at flere av scenene i dokumentaren kommer overraskende på dem.

– De skjulte opptakene er avsluttet i 2016. Før det og i ettertid er det jobbet mye med dyrevelferd i næringen, sier hun.

Landbruksminister Olaug Bollestad var tydelig preget etter å ha sett dokumentaren og kaller nå bransjen inn på teppet i departementet allerede neste uke.

– Jeg er opprørt og sint. De uakseptable forholdene i svineproduksjonen som Brennpunkt avdekker, gjør meg uvel og skuffa. Dyreplageri er et lovbrudd og skal slås hardt ned på, sier Bollestad.

Deg og meg

De Grønnes Bastholm tror det må en holdningsendring til for å få bukt med problemet med dårlig dyrevelferd.

– Vi blir opprørt når vi ser grisen, men ikke når vi ser prisen. Når prisen på svin er like lav som gulrøtter per kilo, bør vi skjønne at det ligger noe i dyreholdet, sier Bastholm, som ønsker en bred allianse mellom alle som er opptatt av norsk landbruk.

Til slutt er det også opp til deg og meg.

– Jeg har veldig tro på forbrukermakten. Spør i butikken etter gris produsert med god dyrevelferd. Si at du er villig til å betale en høyere kilopris, hvis butikken kan garantere at grisen har hatt det godt, sier Une Bastholm.