Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Er dette en signatur?

- Ja, hevder politiet som vil dømme en 18-åring for 130 tagge-tilfeller. I byretten vil de vise 270 graffiti-bilder som de mener kun oslogutten kan stå bak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet, politikerne, Oslo Sporveier, handelsstanden og taggerne - alle venter på svar fra byrettsdommer Claus Brynildsen som i dag startet en omfattende taggerettsak i Oslo byrett. En 18-åring skal i perioden høsten 1996 til sommeren 2000 ha tagget ved 130 tilfeller.

Politiet har bare tatt ham på fersk gjerning noen få ganger, men fordi han da skrev «Yeva», mener de at han står bak alle «Yeva-»merkene rundt om i Oslo.

- Personlig signatur

Dersom byretten er enig, går oslotaggerne en vanskelig framtid i møte. Flere store taggesaker står for tur i høst, og denne saken vil trolig statuere eksempel. Dersom byretten ikke mener at en tag er det samme som en signatur som bare en person kan stå bak, frykter politiet at det blir vanskelig å komme tagginga til livs.

- Vi vil føre bevis for at «Yeva» er den tiltaltes personlige signatur, sa aktor Ståle Kihle i retten.

Frykter rettssikkerhet

18-åringen har innrømmet 34 taggeforhold. Han benekter ikke de andre tilfellene, men sier at han ikke kan huske hendelsene.

- Det er farlig for rettssikkerheten dersom retten godtar aktors argumentasjon. Hvem som helst kan skrive Yeva på en vegg, sier forsvarer Arild Langenes.

I Danmark har politiet nylig fått rettens medhold i at man kan dømmes for en tag, selv om politiet ikke har pågrepet taggeren på fersken.

I tillegg til tagginga, er 18-åringen tiltalt for ran, tyveri og narkotikaforbrytelser. Langenes synes ikke retten bør idømme fengsel for tagginga.

Viser skrytefilm

- 16-17-åringer som springer rundt med sprittusj og sprayflaske bør ikke puttes i fengsel, sier Langenes.

Politiet skulle etter lunsj i dag vise bilder av «Yeva-»signaturen, men fikk ikke utstyret til å fungere.

I morgen tidlig skal 18-åringen forklare seg om hvert enkelt av tilfellene mens politiet viser bilder. Seinere i uka vil de vise en film hvor den tiltalte og hans kamerater tagger. De filmet seg selv, og politiet har beslaglagt opptakene.

Politiet vil i morgen vise bilder av taggingen som 18-åringen er tiltalt for. Politimannen på bildet ønsker å være anonym. I bakgrunnen forsvarer Arild Langenes.
SIGNATUR: Retten skal vurdere om en tag som denne kan regnes som en signatur.