Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Er dette en sirkel? Svaret ditt kan vise hvor du står politisk

Tenker du «nærme nok», er sjansen større for at du er liberal.

HVA ER EN SIRKEL?:  Geometrien har en fast definisjon, men spør du folk om dette kvalifiserer, vil svaret statistisk sett variere med politisk ståsted. Illustrasjon: Redaksjonen
HVA ER EN SIRKEL?: Geometrien har en fast definisjon, men spør du folk om dette kvalifiserer, vil svaret statistisk sett variere med politisk ståsted. Illustrasjon: Redaksjonen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er en sammenheng mellom hvor liberale eller konservative folk er, og hvor strenge de er på hva som er et avvik.

Det viser en studie publisert i Journal of Personality and Social Psychology, først referert av psykologen Ben Ambridge i The Guardian.

Tre faser 320 amerikanske respondenter deltok i forsøket. Studien er basert på en modell om at en moralsk vurdering skjer i tre faser: Først gjør man en vurdering på om noe er avvikende, og hvor mye. Så får man en emosjonell respons på dette (er det bra eller dårlig) og så påvirker det igjen hva man synes bør gjøres (inkludere/ekskludere eller hjelpe/straffe).

De ble gitt 30 figurer, 12 perfekte og 18 med avvik. Så ble de bedt om å gi tallverdi fra 1 til 6 (grader fra definitivt ja til definitivt ikke) på spørsmål som «Er dette en sirkel?».

Jo mer konservative deltagerne i studien var, jo mer skilte de på en perfekt sirkel og en med mangler.

Forskerne skriver at det kan tyde på at politisk ståsted henger sammen med en mer generell, og kanskje mer automatisk, kognitiv prosess som skjer når man møter avvikende stimuli.

Konservative ser avvik oftere I samme undersøkelse ble det målt om toleransen for avvik påvirket hvor strenge straffer man synes kriminelle burde ha. Det var signifikant forskjell når det gjaldt de de regnet som svakere lovbrudd (narkotikabruk og prositusjon) men ikke når det gjaldt grovere lovbrudd. Både vurdering av avvik og politisk ståsted påvirket synet, hver for seg.

Man antar ellers at syn på rettferdighet og moralsk basis for sosialpolitikk kommer av ideologisk baserte verdier. Denne undersøkelsen antyder at det i tillegg er forskjell på hva liberale og konservative faktisk mener ER avvikende. Konservative synes altså oftere noe er et avvik enn liberale.

Dette kan ha konsekvenser for meninger om hvem i samfunnet som fortjener både straff og hjelp, skriver forskerne i artikkelen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media