- Er dette en spøk?

Kriserammede europeere mener Nobel-komiteen peker nese.

ANNONSERER VINNEREN: Thorbjørn Jagland annonserer årets vinner. I et kriserammet Europa synes mange det er provoserende at EU til årets pris. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
ANNONSERER VINNEREN: Thorbjørn Jagland annonserer årets vinner. I et kriserammet Europa synes mange det er provoserende at EU til årets pris. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Er dette en spøk? spør greske Chrisoula Panagiotidi (36) retorisk da hun hører hvem som fikk tildelt Nobels fredspris.

Det ble fredag kjent at EU får årets fredspris.

Panagiotidi forteller ekathimerini.com om hennes tøffe liv, blant annet at hun ble arbeidsløs for tre dager siden. Hun er dermed blant en av fire i Hellas som nå er uten arbeid.

Statistikken blir stadig dystrere i det kriserammede landet, som har slitt enormt med gjeld og arbeidsledighet de siste fem årene.

- Provoserende Da 36-åringen ble forsikret om at fredspris-utdelingen ikke var en spøk, ble hun svært opprørt.

- Dette er provoserende for oss og situasjonen vi er i nå. Denne prisen vil bare gjøre folk her borte enda mer forbanna, sier Panagiotidi til avisen.

EU har måttet tåle mye kritikk fra flere hold etter finanskrisen som oppsto rundt 2008. Mange land sliter veldig med økonomien, og blant de verst rammede er Hellas, Italia, Irland og Spania.

- Det gjør meg så sint. Vi har en finanskrig gående, og de skjønner det ikke? Den eneste moralen de vil styrke er Merkels, sier Mariana Fotiou (69), som til vanlig selger lotteri-lodd.

Sinte demonstranter brant tidligere denne uka nazi-flagg og havnet i bråk med politiet da Merkel besøkte Hellas.

Blandet mottakelse Flere har vært kritiske til at EU får fredsprisen, mens Jagland selv sier EU burde fått prisen før. Jens Kihl i Nei til EU mener EU er mindre solidarisk nå enn noensinne tidligere.

- Jeg lurer på hva Jagland og gjengen finner humanistisk med småbarnsfamilier som sulter på gata i Aten eller de tusenvis av båtflyktningene som dør på sin ferd over Middelhavet hvert eneste år, sier Kihl.

- Jeg synes at en slik tildeling betyr at det settes lys på det viktigste ved EU, som ofte er skjøvet til side, nemlig fredstanken. Å gjøre folkene gjensidig avhengig av hverandre, slik at når konflikter oppstår, er det ingen som ser seg tjent med vold og krig, men løse konflikten med forhandlinger, sier Thorvald Stoltenberg.

FRUSTRERTE GREKERE: Demonstranter utkledd som nazister i Hellas da Merkel besøke det kriserammede landet tidligere denne uken. Foto: Lefteris Pitarakis / AP Photo
FRUSTRERTE GREKERE: Demonstranter utkledd som nazister i Hellas da Merkel besøke det kriserammede landet tidligere denne uken. Foto: Lefteris Pitarakis / AP Photo Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer