Er dette en ubåt?

En privatperson fotograferte i forrige uke et vrak på 110 meters dyp på Normørskysten som kan være en havarert ubåt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Tips oss!

  Mannen fra Aure har ved hjelp av et fjernstyrt undervannskamera fotografert vraket, som ifølge fotografen er drøye hundre meter langt.

  Tror bildene er ekte


  Redaktør i lokalavisa NordvestNytt tror det dreier seg om en ubåt. I dag har lokalavisa NordvestNytt to bilder på trykk av det redaktør Odd Tore Eriksrud mener er en sunket u-båt.

  - Helt sikker kan man ikke være, men etter mitt skjønn må dette være en u-båt. Bildene er har lav teknisk kvalitet fordi de er overført fra videoskjerm til en mobiltelefon. Journalisten som dekket saken, er imidlertid fast overbevist om at dette er en u-båt, sier Eriksrud til Dagbladet.

  Han sier han kjenner personen som har tatt bildene, og at han er en troverdig person.

  - Han er ikke typen som vil jukse med slike ting. Han er en ivrig undervannsfotograf, som akkurat nå foretrekker å holde en lav profil. Og det er jo forståelig, sier redaktøren.

  Det er uvanlig at en hobbyfotograf beveger seg på 110 meters dybde, der det vanligvis er bare tekniske dykkere som ferdes.

  Dårlig kvalitet


  Forsvaret fikk bildene til analyse tirsdag, bekrefter pressetalsmann Thom Knustad i Fellesoperativt Hovedkvarter i Stavanger overfor Dagbladet.

  - Bildene er av dårlig kvalitet, og vårt Sjøoperasjonssenter trenger mer tid til å analysere bildene før vi beslutter om vi skal gå ned med vårt utstyr og undersøke nærmere. Ut fra bildene er det vanskelig å trekke noen konklusjon nå. Det er for tidlig å si om det er en ubåt eller en fiskebåt.

  Vi har heller ikke fått oppgitt noen posisjon. Men vi har flere eksperter i Forsvaret som kan analysere slike bilder og tar saken seriøst, sier Knustad til Dagbladet.

  Han så bildene som ble vist på TV2 i går kveld.

  - For meg så det ut som det kan være skroget på et annet fartøy, men som sagt, vi trenger noe mer tid til å analysere bildene før vi eventuelt går ned med miniubåt og undervannskamera, sier Knustad.

  Han sier han ikke er kjent med at en ubåt er savnet i det aktuelle området.

  Ifølge TV2, som viste bildene i går, har fotografen gjort avtale med Forsvaret om å ikke uttale seg om funnet. Men dette er ifølge Knustad ikke riktig.

  - Vi har ikke gitt noen slik instruks, og har selvsagt ikke anledning til det heller, sier Knustad.

  -Typisk ubåt


  Lokalavisjournalist Anne Vik har også fått se fotografens videoklipp.

  - Jeg er sikker på at det dreier seg om en ubåt. Det var en typisk rund form på båten, og i midten var det karakteristiske tårnet som kjennetegner en ubåt, sier Vik til TV2.

  Også Terje Kjørsvik har sett bildene og føler seg sikker på at det er ubåt.

  - Det lå vrakdeler rundt ubåten, og vraket så ikke ut til å være så gammelt. Ubåten er i alle fall ikke fra krigen, sier han til TV2.

  Ei luke på toppen av tårnet ser ut til å være åpen. Vraket er lite begrodd, uten at en dermed kan si hvor lenge det har ligget der, ifølge TV2.

<B>PÅ FØRSTESIDA I DAG:</B> Alle spør seg om bildene som er tatt er ekte. Redaktøren i Nordvest-Nytt sier til Dagbladet at han tror det.