DRÅPER: Dette kan være den første observasjonen av flytende vann på Mars-overflaten. Foto: NASA/JPL-Caltech//University of Arizona/Max Planck Institute
DRÅPER: Dette kan være den første observasjonen av flytende vann på Mars-overflaten. Foto: NASA/JPL-Caltech//University of Arizona/Max Planck InstituteVis mer

Er dette flytende vann på Mars?

Romsonde ble våt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Et foto fra sonden Phoenix Mars Lander kan vise den første kjente forekomsten av flytende vann på den ellers knusktørre planeten, melder blant andre National Geographic.

Dette kan være et bevis for at det er muligheter for flytende vann på Mars-overflaten.

Fotografiet, som er av sondens landingsstell, ble tatt 28 mai i fjor. Forskere sier dråpene vokste, samlet seg sammen og dryppet ned mot bakken.

Leder for studien som publiseres i mars, Nilton Renno ved Universitetet i Michigan, sier dråpene kan komme som følge av salt gjørme som sprutet opp da sonden landet.

Saltet kan ha absorbert fuktighet fra den ekstremt tynne marsatmosfæren, som igjen førte til dråpedannelsen vi ser på bildet.

Varmt og kaldt
Det er svært lenge siden forholdene på Mars var ideelle for flytende vann på overflaten, men det er likevel mulig at det kan eksistere i det ekstremt kalde klimaet i korte perioder, mener Renno.

Årsaken er saltet perklorat som kan fungere som en naturlig antifrys, og holde vannet flytende i temperaturer ned mot 70 minusgrader, skriver National Geographic.

Dråpene var trolig flytende om dagen og delvis frosset om natta, tror Renno.

- Ikke liv
Når forskere jakter på liv utenfor jordas hyggelige klima, så vil forekomster av flytende vann være blant de mest lovende kjennetegnene en annen planet kan ha.

Geokjemiker Nicholas Tosca ved Harvard tror imidlertid at denne typen vann, som i så fall er svært salt, ikke er spesielt godt tilrettelagt liv som vi kjenner det.

— Dersom liv startet på Mars, og gjemmer seg et eller annet sted, så vil du sannsynligvis ikke finne det i dette vannet, sier Tosca til National Geographic.

Men jakta etter liv på den røde planeten er på ingen måte avsluttet eller usannsynliggjort.

Metan-organismer
Tidligere i år avholdt NASA en stor og oppsiktsvekkende pressekonferanse, hvor de presenterte funn i forbindelse med forekomster av store mengder metangass i atmosfæren.

Gassen kan enten skyldes organisk liv på planeten eller ukjent vulkansk aktivitet — noe som også kan være med på å opprettholde levegrunnlaget for mikroorganismer, opplyste astronom Knut Jørgen Røed Ødegård til Dagbladet.no.

Metan vil raskt ødelegges av sollyset på Mars, men forskerne fant bevis for at atmosfæren stadig får påfyll av gassen.

— Skulle jeg tippe, og gjengi det jeg håper, vil det være at det er mikroorganismer som lager metangassen på Mars, sa sivilingeniør og romforsker Erik Tandberg til Dagbladet.no.

Men det kan vare lenge før man får et svar på det evige spørsmålet: Er vi alene?

Først i 2011 vil den nye sonden «Mars Science Laboratory» være på plass, med instrumenter som vil kunne grave videre i Mars-overflaten; på jakt etter biologisk mangfold i astronomisk målestokk.