Er dette framtida?

Se bilen som gjør seg like godt i lufta som på bakken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I alle tider har mennesker drømt om framtida. De siste årtiene har det vært særlig en ting flere av oss har gått og ventet på: Den flygende bilen.

Ledd i framtidsvisjoner fra barneskolen til storbedriftenes tegnebord, men enn så lenge en fjern drøm.

Fram til nå. Det nederlandske selskapet Pal-V har gjennomført en intens måned med tester av sin flygende bil, som går under samme navnet som selskapet. Pal-V står for Personal Air and Landing Veichle (personlig luft og landingsfartøy på godt norsk).

Bilen, eller gyrokopterbilen som det egentlig dreier seg om, har samme toppfart på bakken som i lufta. Den skal gjøre rundt 180 kilometer uansett om den har underlag eller ikke. Letter gjør den på en strekning på 165 meter.

- Du kan velge selv: Du kan enten kjøre bilen som en vanlig bil, eller du kan fly som i et fly. Så hvis du vil fly over fjellet, kan du gjøre det og så kjøre videre på den andre siden, sier Robert Dingemanse, stifter av selskapet.

Det å fly over fjell er kanskje ikke noe de fleste av oss ville hatt behov for daglig. Men Dingemanse påpeker at du kan bruke flybilen til noe litt mer nyttig også.

Fly over rushen - Du kan selvsagt fly over rush-køene også. Alt dette er nå mulig, sier han.

For å få lov til å fly doningen kreves det pilotlappen. Ifølge selskapet som står bak dreier det seg om ett av verdens sikreste flyfartøy.

 I LUFTA:  Slik ser det ut fra førersetet når flygebilen har kommet seg opp i høyden.
I LUFTA: Slik ser det ut fra førersetet når flygebilen har kommet seg opp i høyden. Vis mer

Bilen får luft under vingene ved hjelp av en rotor på taket. Framdriften sørger roterer i baken for. Ifølge selskapet kan ikke flyet stalle heller. En stall oppstår når en eller flere av et flys vinger mister oppdriften fordi flyet steiler og luftstrømmen ikke lenger følger vingens profil.

- Dette er et gyrokopter, noe som er enklest å fly og også mest sikkert, sier Dingemanse.

Vil selge til politi og leger Nederlenderen håper å selge den flygende bilen til så vel privatpersoner som offentlige institusjoner.

- Våre kunder er både privatpersoner, men også politi for eksempel. Leger kan også fly fra øy til øy når det ikke er noen veier å kjøre på. Det vakre er at legen kan fly selv, det er så lett, sier Dingemanse.

Så gjenstår det å se om vi i framtiden vil kjøre rundt om kring i hvert vårt gyrokopter.

Men det spørs om det blir noen særlig vits i å fly over morra-rushet i en slik framtid.

 PÅ BAKKEN:  Bilen har tre hjul og skal kjøre like fort på bakken som den gjør i lufta.
PÅ BAKKEN: Bilen har tre hjul og skal kjøre like fort på bakken som den gjør i lufta. Vis mer