Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Er dette graven til 70 menn?

Mysterium går mot oppklaring 64 år etter at USS Grunion forsvant fra havet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I juli 1942 var den amerikanske ubåten USS Grunion ute på tokt med 70 menn om bord, da den forsvant sporløst. I 64 år har deres etterlatte levd i uvisshet om hva som skjedde, skriver AP.

De har visst at Grunion skjøt og senket to japanske ubåter og skadet en tredje i juli 1942 nær Kiska utenfor Alaska. De har visst at hennes siste offisielle radiobeskjed til basen beskrev tunge fiendtlige angrep 30. juli 1942.

Basen ga Grunion beskjed om å returnere hjem, men ingen vet om mannskapet noen gang mottok beskjeden.

Japansk soldat ga nye spor

- Sporene har vært for vage til å begrunne en leteaksjon, sier Bruce Abele, sønnen til kommandøren på Grunion, Mannert Abele.

- Vi gjorde ingenting fordi det var ingenting, ingen informasjon. Hva skulle vi gjøre?

For fire år siden dukket en japansk modellskipbygger opp med nye spor. Japaneren hadde selv vært soldat i andre verdenskrig og sendte Abeles yngste bror, John, en rapport fra det japanske militæret.

Rapporten beskriver en konfrontasjon mellom en amerikansk ubåt og båten som japaneren tjenestegjorde på, rundt 16 kilometer nordøst for Kiska, 31. juli 1942.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer

Ubåten skjøt flere torpedoer mot den japanske båten uten å klare å senke den. Den japanske offiseren skjøt tilbake og mener at han traff ubåten.

Abele-brødrene, Bruce, Brad og John startet så undersøkelser for å finne ut ubåtens identitet. Et firma spesialisert på undersøkelser i havet, Williamson and Associates, sendte en båt ut til havet rundt Kiska.

Ekkolodd fant ubåt

I mer enn to uker i august i år undersøkte båten havet med ekkolodd.

- Det er et steinete landskap. Vi gikk over området flere ganger for å være sikre på hva som er stein og hva som er skip, og så på objektene fra flere ulike vinkler, sier Art Wright, sjef for undersøkelsen.

I midten av august fant de et 88 meter lant objekt som er kilt fast i steinformasjonene på havbunnen. Grunion var 94 meter lang, men mannskapene sier en del av båten er skjult under stein på havbunnen.

Wright er 95 prosent sikker på at objektet er den forsvunnede ubåten. Grunion er den eneste båten som er savnet i dette området og ekkoloddet viser tydelig en ubåts periskop.

Abele-barna er så optimistiske at de sender ut en ny ekspedisjon til sommeren med et undervannskamera som skal endelig få identifisert ubåten.

image: Er dette graven til 70 menn?

Les mer om ubåten her.

U-BÅTEN? Er mysteriet med USS Grunion endelig løst?