Er dette Kims private fly?

Ny liten flyplass og gammel Cessna knyttes til diktatorens hemmelige privatliv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Er dette lille hvite propellflyet Kim Jong-uns personlige privatfly?

Det er den nyeste spekulasjonen som opptar Nord-Korea-kjennere for tiden. Årsaken er en liten flystripe som har dukket opp ved siden av diktatorens luksuriøse privateiendom i Wonsan. Den er rett og slett for kort til å ta ned større fly.

Det var den anerkjente nyhetsbloggen North Korean Economy Watch som forrige uke oppdaget den nye rullebanen ved Kim-familiens feriested. Den er bygget like ved siden av den private jernbanestasjonen pappa Kim Jong-il fikk bygget i sin tid.

Fra tog til fly I motsetning til den avdøde faren, som hatet å fly og foretrakk tog, benytter sønnen stadig oftere fly og helikopter på sine befaringer rundt om i landet. Men han har et begrenset utvalg, ettersom den nordkoreanske flyparken er svært gammel og dårlig vedlikeholdt på grunn av handelssanksjonene og isolasjonen til resten av verden.

Er dette Kims private fly?

En av fire sovjet-bygde Ilyushin Il-62-maskiner fra begynnelsen av 80-tallet i statsselskapet Air Koryos eie sies å være såkalt VIP-konfigurert til den nordkoreanske diktatoren. Men disse flyene er altfor store til å lande eller ta av på den om lag 560 meter lange flystripa i Wonsan.

Derfor knyttes det nå stor interesse til det lille hvite propellflyet som dukker opp i bakgrunnen på en video fra mars i fjor, der den unge diktatoren inspiserer pilotutdanningen for kvinner ved Den koreanske folkearmes luftforsvarsbases «Enhet 2620».

Gammel Cessna? Flyet, som NKnews mener må være en Cessna 172 «Skyhawk», er godt synlig i bakgrunnen. Det sivile flyet er nettopp en type fly den nye rullebanen vil være optimal for. Samtidig har den kjente nordkoreanske avhopperen Kim Jong Ryul tidligere fortalt at han skaffet Kim-familien et Cessna-fly en gang før han forfalsket sin død og flyktet til Østerrike i 1994.

Cessna 172 er en svært populær sportsflymodell som brukes av flyklubber over hele verden. Produksjonen startet i på midten av 50-tallet, med over 43 000 produserte fly i dag.

<strong>PÅ TUR:</strong> Dennis Rodman viser her frem bildene han selv fikk tatt da han gjestet diktator Kim på feriastedet i Wonsan i september 2013. Foto: REUTERS/Kim Kyung-Hoon/NTB Scanpix
PÅ TUR: Dennis Rodman viser her frem bildene han selv fikk tatt da han gjestet diktator Kim på feriastedet i Wonsan i september 2013. Foto: REUTERS/Kim Kyung-Hoon/NTB Scanpix Vis mer

Med plass til tre passasjerer og en pilot, kan flyet være det Kim benytter seg av for å reise til og fra feriestedet i Wonsan - med en eller to rådgivere ifølge. Topphastigheten er 228 kilometer i timen, som betyr at turen til hovedstaden Pyongyang unnagjøres på om lag halvannen time.

Palasset i Wonsan skal være et av Kim Jong-uns favorittsteder der han tilbringer stadig mer tid. Det var også her diktatoren tok imot den amerikanske basket-bajasen Dennis Rodman da han kom på sitt andre besøk til Nord-Korea i september 2013. Den gangen var det bare en helikopterplattform der rullebanen er i dag.

<strong>CESSNA 172:</strong> Dette er flytypen man mener å skimte i bakgrunnen på videoer med Kim Jong-un - og av samme fabrikat som diktatorfamilien angivelig fikk smuglet til seg en gang før 1994. Foto: David Mack
CESSNA 172: Dette er flytypen man mener å skimte i bakgrunnen på videoer med Kim Jong-un - og av samme fabrikat som diktatorfamilien angivelig fikk smuglet til seg en gang før 1994. Foto: David Mack Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer