Er dette Kong Salomos miner?

Bibelsk, myteomspunnet og ufattelig rik på gull og edle steiner. Nå kan hans gruver være funnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I 3000 år har Salomos rikdom - og minene eller gruvene som var kilden til dette - vært sagnomspunnet og gjenstand for mange godnatthistorier og eventyr både i bøker og på film.

Ifølge det gamle testamentet var Kong Salomo først og fremst kjent for sin store visdom og enorme rikdom. Han var sønn og tronarving til Kong David, og dermed den tredje kongen av Israel og Judeah.

Stor i både bibelen og koranen

Han skal ifølge bibelen ha bygget det første tempelet i Jerusalem, og får æren for den mest gyldne epoken i hebraisk kultur gjennom sin 40 år lange regjeringstid som konge i det hellige landet.

Også i Koranen hylles han som en stor og mektig profet (Suleyman), med legendarisk visdom og overnaturlige evner til å kommunisere med, og kontrollere naturen og elementene.

Men svært lite av denne storheten kan bevises nesten 3000 år etter hans død, og blant historikere strides det om hvorvidt den storslåtte kong Salomo virkelig var så stor og kulturen så avansert - ja, om han i det hele tatt har eksistert eller rett og slett ble diktet frem av bibelens skribenter.

Graver frem svar

Nå kan arkeologer fra USA og Jordan ha gravd seg nærmere et svar. De mener nemlig at de kan ha funnet Kong Salomos sagnomsuste miner. Kanskje best kjent fra briten Sir Henry Rider Haggards eventyrlige fiksjonsroman «Kong Salomos miner» fra 1885. Her jakter helten på fabelkongens enorme skatt bestående av gull, diamanter og elfenben.

Er dette Kong Salomos miner?

Lite av dette er gravd frem av arkeologene i Khirbat en-Nahas i Sør-Jordan. Derimot er forskerne helt sikre på at ruinene de har funnet stammer fra Salomos tid, og at det her ble utvinnet kobber.

Stemmer med flere kilder

Khirbat en-Nahas ligger i ørkenområdet sør for Dødehavet, som ifølge det gamle testamentet var en del av kongeriket Edom, hvor Salomo hersket.

- Vi kan ikke tro på alt gamle skrifter forteller oss. Men vår forskning representerer en sammenføyning av arkeologiske data, vitenskapelige data og bibelen, sier Thomas Levy fra University of California San Diego om de nye funnene.

Stemmer med bibelen

Sammen med sin jordanske kollega Mohammad Najjar fra den jordanske stiftelsen Friends of Archaeology & Heritage har Levy ledet det internasjonale teamet som har stått for utgravningene av kobberproduksjonsstedet fra Samomos tid.

De gravde seg over seks meter ned i bakken, og funnet en rekke gjenstander, slagg og beviser for industriell utvinning og produksjon av kobber og metalurgi tusen år før kristus. Høydepunktet skal ha vært i det niende århundre før kristus, og underbygger den bibelske beretningen om den hebraiske storhetstiden under kongene David og Salomon.

300 år tidligere enn man trodde

Samtidig må historien skrives om, der den allmenne oppfatningen til nå har vært at jernalderen ikke nådde dette området før 300 år seinere, rundt 700 f.kr.

- Med disse dataene fra den føste store utgravningen og systematiske katalogiseringen med fokus på metalurgi i Edom, har vi beviser for at avanserte samfunn fantes her 1000-900 år før kristus. Og dette glir rett inn i debatten om den historiske verdien som kan tillegges den hebraiske bibelen relatert til denne perioden, sier Levy.

Arkeologene har funnet omlag 100 bygninger og et fort i et område dekket av mørkt slagg. Over 100 dekar med gruver og gruvestier som kan sees via Google Earths satellittbilder, påpeker arkeologen.

Knust av farao

De har brukt avansert radiokarbondatering for å fastslå alderen på frø, treverk og annet materiale som ble brukt under kobberproduksjonen på stedet.

Det er også funnet egyptiske gjenstander, blant annet en skarabé og en amulett, i et jordsmonn som viser et tydelig avbrudd i produksjonen mot slutten av det tiende århundre før kristus. Dette kan knytte stedet til den veldokumenterte felttoget til den egyptiske faraoen Sheshonq I, som ifølge bibelen skjedde like etter Salomos død, og ødela store deler av hans storslåtte rike.

FUNN: Dette er en digital rekonstruksjon av utgravningene ved feltet i Jordan.
FLERE FUNN: Thomas Levy avbildet i sitt laboratorium ved universitetet i San Diego. Flere av gjenstandene skal være fra feltet i Jordan.
503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 121237297


Varnish cache server