Er dette rasisme?

Hør og les hele NRKs intervju med høyre-politikeren Toril Fiskerstrand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I forrige uke måtte høyre-politiker Toril Fiskerstrand trekke seg fra alle verv etter at hun fremstod som rasist i et skjult opptak gjort av NRK.

- Det er ikke bare negre, jeg liker ikke andre nasjonaliteter som pakistanere, sa bystyrerepresentanten, ifølge NRK.

Etterpå ble det klart at Fiskerstrand ble feilsitert av NRK. Sitatet ble fjernet fra NRKs nettsider, og nyhetsbyrået NTB sendte ut korreksjon til redaksjoner som hadde brukt sitatet.

Les også: «Toril er ikke rasist»

Nå er hele opptaket av samtalen mellom Fiskerstrand og NRKs reporter lagt ut uredigert på NRK.no. (Hør hele opptaket her.) Opptaket inneholder følgende ordveksling:

- Men innvandringsspørsmålet synes jeg også er viktig, altså.

- Innvandringsspørsmålet er det ikke vi som styrer, det er det de som sitter i regjeringa og stortinget som styrer det. Det eneste vi kan gjøre er å integrere best mulig de som er kommet hit. Det gjør vi med krav om norskundervisning fra og deltakelse på både på skole og i næringsliv, og bruke arbeidsmarkedstiltak og følge dem opp. Vi skal stille veldig store krav til dem. Jeg er helt enig og det irriterer veldig masse folk det at... For det første er folk redd dem, og for det andre så lever de og snylter på fellesskapet, og det strider mot alles rettferdighetssans.

- Sånn stortingsvalget neste år, da? Er dere partiet for meg da eller?

IKKE VI SOM STYRER: «Det eneste vi kan gjøre er å integrere best mulig de som er kommet hit,» sier Toril Fiskerstrand i lydbåndet. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD
IKKE VI SOM STYRER: «Det eneste vi kan gjøre er å integrere best mulig de som er kommet hit,» sier Toril Fiskerstrand i lydbåndet. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD Vis mer

- Det vil jeg tro, for akkurat på dette området gjorde Erna Solberg en kjempejobb som kommunalminister. Hun kjempet jo masse for å få kastet ut han mullah Krekar, da.. men han er dessverre ikke kastet ut da. Men vi er for en [uhørbart] til innvandring og spesielt det med å stille krav til folk.

- Ja, jeg skjønner det du mener med redsel. Det er mange jeg kjenner som synes det er så mange negre rundt omkring, da... sier NRKs reporter.

- Jeg synes ikke det er bare negre, det er mye andre nasjonaliteter som pakistanere og... Ikke bare på hudfargen altså, det går jo på hva de bidrar med og ikke bidrar med. Og jeg synes at mange er her for å benytte seg av vår naivitet og leve og snylte på fellesskapet, og det irriterer meg noe skrekkelig. Og det irriterer de fleste andre også. Det skal jeg love deg at vi får masse som sier det samme som deg når vi står her og møter folk, altså. Det betyr veldig mye for folk. Og vi har lyst til at nordmenn også skal få bestemme over [uhørbart].