Er dette regnbuer på Mars?

Nei, bare støvvirvler.

REGNBUESTORMER: En komposittfotografi tatt av Mars-roveren Spirit viser gule, rosa, blå og orange støvvirvler. Årsaken til det fargerike Mars-været er at at bildet er et resultat av tre eksponeringer med forskjellige fargefilter. Foto: NASA/JPL-Caltech/Cornell University/Texas A
REGNBUESTORMER: En komposittfotografi tatt av Mars-roveren Spirit viser gule, rosa, blå og orange støvvirvler. Årsaken til det fargerike Mars-været er at at bildet er et resultat av tre eksponeringer med forskjellige fargefilter. Foto: NASA/JPL-Caltech/Cornell University/Texas A Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Stormene kan se både vakre og utenomjordiske ut, men Mars' støvvirvler er dessverre like grå i uttrykket som dem på jorda.

Skuet med de fargerike virvlene er egentlig sammensatt av flere bilder fra Mars-roveren Spirit; tatt med noen sekunders mellomrom og gjennom fargefilter, melder NASA.

LinselusSpirit fanget hendelsen med panoramakameraet 27. mai i år, da den skulle ta et foto av Mars-åsen «Tsiolkovsky». To støvvirvler snek seg plutselig inn i synsfeltet og gikk fra høyre mot venstre.

Roveren tok tre eksponeringer gjennom tre forskjellige fargefiltre. Da disse ble satt sammen til ett, så fikk den stillestående Mars-overflaten sin karakteristiske rødbrune farge.

Linselusene, eller støvvirvlene, var imidlertid i bevegelse mellom eksponeringene, og ble dermed fargelagt av de ulike filtrene.

Enorme virvlerSom på jorda skyldes Mars' støvvirvler luft som varmes ved overflaten. Denne stiger, begynner å rotere og tar med seg fint støv fra bakken.

Virvelvindene på Mars kan imidlertid bli 100 ganger større enn på jorda, og utgjøre en trussel mot vitenskapelig utstyr på planeten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer