Er dette samme mann?

Politiet mener at denne raneren, som trolig ledet kommandoaksjonen inne i NOKAS-sentralen i Stavanger, kan være identisk med den siktede og etterlyste «Mesterhjernen» (28).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

STAVANGER/OSLO (Dagbladet): Etterforskerne tror at raneren - som kan bli avslørt på grunn av sin kroppsbygning og ganglag - kan være identisk med den 28 år gamle «Mesterhjernen», som nå er siktet og på flukt fra politiet.

«Mesterhjernen» skal ha blitt observert av overvåkingskameraer i Stavanger. Han har dessuten en kroppsbygning som skiller seg fra andre sentrale personer i det harde ransmiljøet.

Hemmelige avhør

Dagbladet kjenner detaljer i den omfattende etterforskningen, og politiets taktikk for hvordan de skal ta dødsranerne.

Butikken Spy Shop på Oslos østkant er helt sentral i etterforskningen. Pågripelsene av «Mr. X» og «Spionasjebutikkeieren» har ført politiet dypere inn i det harde ransmiljøet på Østlandet. Mye av bakgrunnen for siktelsene mot «Mesterhjernen» og «Skyggen» er omfattende gransking av aktiviteten rundt butikken.

I avhør skal personer med perifer tilknytning til ransmiljøet ha gitt etterforskerne svært interessante opplysninger om navngitte ransmenn. Ifølge Dagbladets opplysninger er det vitneavhør i saken som er helt sentrale og som etterforskerne derfor prøver å hemmeligholde.

«Mesterhjernen» ble nylig dømt til 120 dagers betinget fengsel for ulovlig besittelse av våpen. Til høsten står han tiltalt for det såkalte bankboks-kuppet på Bryn i Oslo. Der kom gjerningsmennene seg inn i Gjensidige NORs bankboks-safe ved å bore seg gjennom gulvet, og stakk av med 20 millioner kroner. 28-åringens forsvarer, advokat Christine Hamborgstrøm, opplyser at hun ikke har vært i kontakt med sin klient på en stund:

- Jeg er ikke engang sikker på at han vet at han er siktet i Stavanger-saken, sier hun.

«MESTERHJERNEN»: Den siktede 28-åringen kan være identisk med mannen som politiet mener ledet ranet i Stavanger. Til høsten står han tiltalt for det såkalte bankboks-kuppet på Bryn i Oslo. Foto: Dagbladet
«MESTERHJERNEN»: Den siktede 28-åringen kan være identisk med mannen som politiet mener ledet ranet i Stavanger. Til høsten står han tiltalt for det såkalte bankboks-kuppet på Bryn i Oslo. Foto: Dagbladet Vis mer

- Ranet blir oppklart

Politiet mener 10 til 12 personer var med på aksjonen mot NOKAS om morgenen 5. april. Politiet har siktet fem nordmenn som de mener er involvert på forskjellige måter. Etterforskerne er også sikre på at noen av de siktede svenskene, fire i alt, har vært med på selve ranet. Politiets kriminalteknikere skal ha klart å finne ut at bager og sekker med det som trolig er deler av ransutbyttet og utstyr, er lastet fra en bil til en annen i Göteborg. Men pengene er sporløst borte.

Flere politikilder mener de er sikre på at ranet blir oppklart. De betegner siktelsene mot de tre nordmennene - «Skyggen», «Mesterhjernen» og «Eksjugoslaven» - som et gjennombrudd i saken.

Politiinspektør Bjørn Andersen bekreftet i går at det er ni personer siktet i saken, men sier samtidig at de ikke ønsker å bidra til en nærmere identifisering av dem.

- Jeg er optimist med tanke på en oppklaring av saken, sier Bjørn Andersen til Dagbladet.

Røper seg i fylla?

Politiets taktikk er å nærme seg kjernen av det knallharde ransmiljøet gjennom personer med perifer tilknytning. Etterforskerne håper at noen av medhjelperne etter hvert vil snakke med politiet, selv om de vet at miljøet er kjent for å holde tett.

Politiet er ransligaens største fiende, men de kriminelle elsker å gjøre narr av lovens lange arm. Etterforskerne håper derfor noen av ranerne, eller deres medhjelpere, blir uforsiktige med hva de sier.

- Spesielt interessant er det å snakke med personer som har vært på fest med noen fra miljøet. I fylla kan mye bli sagt. Flere kan ha behov for å skryte når de drikker, sier sentrale kilder til Dagbladet.

RANSLEDEREN: Denne raneren - som kan bli avslørt på grunn av sin spesielle kroppsbygning og ganglag - ledet trolig aksjonen mot NOKAS-sentralen i Stavanger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer