BOLIGPRISENE: Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen spør om boligpristoppen er nådd for i år? Foto GRØNNING/TORBJØRN Dagbladet
BOLIGPRISENE: Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen spør om boligpristoppen er nådd for i år? Foto GRØNNING/TORBJØRN DagbladetVis mer

- Er dette toppen for boligprisene i år?

Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen er ikke overbevist selv etter en sterk oppgang i boligprisene så langt i år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): - Dagens boligpristall viser et bruktboligmarked som ser ut til å stabilisere seg på om lag samme prisnivå som i fjor, men med store regionale variasjoner, sier sjeføkonom i Eika Gruppen, Jan L. Andreassen til Hegnar.no.

- Gjennomsnittsprisen fortsetter å være altfor lavt til at det lønner seg å bygge nytt, noe som vil gi markert fall i byggeaktiviteten senere i år, fortsetter Andreassen, som i mars i fjor spådde en boligopptur på minst 24 prosent i løpet av en fireårsperiode.

Rentekutt må til Oppgangen på 1,4 prosent for mars alene er ifølge Andreassen noe sterkere enn normalt, men med en formidlingstid på om lag 40 dager før vårslippet av boliger, mener han det er grunn til å spørre seg om ikke også dette er pristoppen for i år.

- Trolig må det rentekutt til for at dagens positive tendens skal holde seg. Her er det trolig ikke nok med at bankene senker sine marginer. Norges Bank bør også komme på banen, sier sjeføkonomen.

Selv med ett eller to rentekutt fra sentralbanken - og dermed et klart omslag til høyere boligpriser i høst - er det ifølge Andreassen tvilsomt om prisoppgangen blir nok til å snu de negative trendene i byggingen av nye boliger.

- Så langt i år har igangsettingen falt med omlag en tredjedel, fra samme periode i fjor, påpeker han.

Britiske tilstander? I sum vil da Norge ifølge sjeføkonomen få en slags britisk utvikling, hvor lite nybygging i år og neste år presser opp boligprisene på et senere tidspunkt.

- Noen vil si at et tilbakeslag i boligbyggingen nå, vil bedre den langsiktige stabiliteten til norsk økonomi, men jeg har mine tvil. Økte antall konkurser i dag, gjør byggelån til entrepenørene, og dermed byggene, dyrere, mener han.

Andressen mener det er en pussig strategi Norge har valgt og at de som jobber i byggebransjen fortjener en bedre skjebne enn å være utsatt for unødige oppsigelser og permitteringer.

- Ikke rart at de unge skyr byggefagene. LO har et poeng når de sier at byggebransjen forslummes, avslutter Andreassen til Hegnar.no

Nordvik er bull - Tallene viser igjen at de som analyserer i filler dette markedet nok en gang tar feil, sier Nils Nordvik til Hegnar.no og legger til at dommedagsprofetene tar feil.

Flere nyheter Skandiabanken kutter renten for alle
Boligprisene stiger videre - langt mer enn ventet
- Dette vitner om et solid boligmarked