- SLÅENDE LIKHET:  Sikkerhetskilder forteller til Wired at flybasen på disse bildene er temmelig lik andre og kjente operative dronebaser. Alle foto: Bing maps
- SLÅENDE LIKHET: Sikkerhetskilder forteller til Wired at flybasen på disse bildene er temmelig lik andre og kjente operative dronebaser. Alle foto: Bing mapsVis mer

Er dette USAs hemmelige dronebase i Saudi-Arabia?

Det hevder kilder overfor magasinet Wired.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På torsdag ble Obamas utvalgte som ny direktør for CIA, John Brennan, grillet av Kongressen om landets dronebruk. Årsaken var blant annet at NBC tidligere denne uka publiserte et dokument som lister opp hvilke kjøreregler Obama-administrasjonen har satt for å sette i gang et droneangrep.

De førerløse dødsflyene har vært svært sentrale for USAs krigføring i løpet av de siste årene, og Obama har stått i spissen for en opptrapping.

- Slående likhet Samtidig som dokumentet med kjørereglene lakk ut, har flere amerikanske medier rapportert om det de kaller en til nå hemmelig dronebase i Saudi-Arabia. Basen skal ha blitt opprettet for et par år siden, som et ledd i kampen mot al-Qiada på den arabiske halvøy (AQAP), som har hovedkvarter i nabolandet Jemen.

I sin omtale av basen fortalte Washington Post at de, sammen med en rekke andre nyhetshus i landet, hadde visst om basen hele tida, men gikk med på å la være å omtale den etter ønske fra CIA. Byrået fryktet at omtalen ville kompromittere pågående operasjoner samt være ødeleggende for samarbeidet med Saudi-Arabia.

I ettertid har imidlertid flere bloggere påpekt at basen slett ikke var en stor hemmelighet og viser til omtale av britiske The Times og Fox News allerede i 2011.

Nå går imidlertid det amerikanske magasinet Wired ut med bilder av den angivelig basen, hentet fra Bing maps. Basen skal befinne seg dypt inne i ørkenen sørøst i landet, nær grensa til Jemen.

Magasinet skriver at det er en «slående likhet» mellom bildene de har funnet og andre amerikanske dronebaser, og viser til at plasseringen også tyder på at dette er mer enn en sivil flybase. Videre skal hangerene være store nok til å romme både Predator- og Reaper-dronene som er de mest brukte. Men på Google Maps skal det ifølge Wired ikke være mulig å finne basen.

- Vanskelig sted å bygge base Flere sikkerhetskilder er enige i at dette er en dronebase.

- Jeg tror det er en base som brukes av USA til å sende droner inn i Jemen. Den ligger nærme Jemen og det er der terroristene befinner seg. Hangarene ligner på amerikanske baser jeg har sett før, sier en anonym kilde til magasinet.

Blant de amerikanskledede operasjonene i Jemen som har skapt debatt, er angrepet mot amerikanskfødte Anwar al-Awlaki, som skal ha vært involvert i rekruttering og planlegging for AQAP. Han ble drept i et droneangrep i Jemen i slutten av september 2011. To uker seinere ble også hans 16 år gamle sønn drept i et droneangrep.

Er dette USAs hemmelige dronebase i Saudi-Arabia?

Sikkerhetskilden som uttaler seg til Wired peker også på at det er ressurskrevende å bygge en slik hangar midt i ørkenen.

- Den ligger langt ute i Rub al Khali, ellers bare kjent som helvete, og den må ha blitt bygget ved hjelp av fly inn til Sharorah og deretter lastebiler de siste 400 kilometerne. Det er en omfattende operasjon med logistikken, sier kilden.

- Dette er åpenbart en militærbase, sier en annen kilde til magasinet, som uttaler seg med betingelse om anonymitet på grunn av temates følsomhet.

Bildene åpenbarer tre rullebaner, hvorav to er store nok til å drifte dronene, mens den tredje er under arbeid. Denne er ifølge Wired større, og beregnet for langt større fly.

Er dette USAs hemmelige dronebase i Saudi-Arabia?

 

Er dette USAs hemmelige dronebase i Saudi-Arabia?