FORURENSET: Sør i Uralfjellene vest i Russland ligger innsjøen Karatsjaj. Innsjøen er ifølge Worldwatch Institute det mest forurensede stedet på jorda. Foto: Wikimedia Commons
FORURENSET: Sør i Uralfjellene vest i Russland ligger innsjøen Karatsjaj. Innsjøen er ifølge Worldwatch Institute det mest forurensede stedet på jorda. Foto: Wikimedia CommonsVis mer

Er dette verdens mest forurensede sted?

I 1990 kunne du fått i deg en dødelig dose innen en time ved å oppholde deg ved innsjøen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sør i Uralfjellene vest i Russland ligger innsjøen Karatsjaj idyllisk til. Men om man undersøker litt nærmere, slår idyllen raskt sprekker.

Ifølge Worldwatch Institute er nemlig innsjøen det mest forurensede stedet på jorda.

Ble brukt som avfallssted I 1990 ble strålingsnivået målt til å være 600 røntgen per time, skriver Business Insider. Det er nok til at man i løpet av mindre enn en time kan få i seg en dødelig dose radioaktiv stråling.

Avisa skriver også at det da ble funnet 21 prosent økning i krefttilfeller, 25 prosent økning i fødselsskader og 41 prosent økning i leukemi blant menneskene som bodde i området.

Fra 1950-tallet brukte nemlig Sovjetunioen sjøen til avfallssted for radioaktivt avfall. Avfallet kom fra Russlands hemmelige atomvåpen-fabrikk Majak, som ligger i nærheten. På 1950- og 60-tallet var det også flere alvorlige ulykker på Majak, som førte til at innsjøen tørket ut og at radioaktivt støv blåste til de nærliggende områdene.

Hemmelig atomvåpen-fabrikk Fabrikken ble holdt hemmelig helt fram til 1990, og var blant annet ikke synlig på kart. I 1992 signerte daværende president Boris Yeltsin en avtale om å åpne området.

I en rapport fra 1994 kom det fram at vann fra innsjøen hadde spredd seg, blant annet til drikkevannet til en rekke russere. Russiske myndigheter satte da i gang et arbeid for å prøve å stoppe innsjøen i å spre seg. Nå er deler av innsjøen fylt med betong.