MINST IMØTEKOMMENDE?: En en ny rapport rangeres Bolivia som det minst imøtekommende landet overfor utenlandske turister. Her framfører dansere en tradisjonell folkedans i saltørkenen Uyuni. Foto: Aizar Raldes / AFP / NTB Scanpix
MINST IMØTEKOMMENDE?: En en ny rapport rangeres Bolivia som det minst imøtekommende landet overfor utenlandske turister. Her framfører dansere en tradisjonell folkedans i saltørkenen Uyuni. Foto: Aizar Raldes / AFP / NTB ScanpixVis mer

Er dette verdens minst hyggelige land å besøke som turist?

Bolivianerne mener i alle fall selv at de er lite imøtekommende mot utenlandske turister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er ikke alle land en føler seg like velkommen i som turist. Likevel er kanskje funnene i en ny rapport fra World Economic Forum noe overraskende.

I rapporten, som analyserer 140 lands konkurranseevne innen turisme og reiseliv, har de også rangert landene etter deres holdninger mot utenlandske turister.

De som selv mente de var minst hyggelige mot utenlandske turister var bolivianerne, tett etterfulgt av venezuelanerne.

De to latinamerikanske landene rangerte seg selv som henholdsvis 4.1 og 4.7 på skalaen.

Innbyggerne fikk beskjed om å rangere sitt eget land etter hvor imøtekommende de mente befolkningen er overfor utenlandske turister på en skala fra en til sju, hvor en er veldig lite imøtekommende, og sju er veldig imøtekommende.

USA i midten Heller ikke russerne, som havner på en tredjeplass på den minst hyggelige lista, synes de er spesielt allrighte mot turistene som kommer til landet.

PÅ TOPP: Island havner helt på topp over land hvor innbyggerne er imøtekommende mot utenlandske turister. Her fra Reykjavik. Foto: Odd Andersen / AFP Photo / NTB Scanpix
PÅ TOPP: Island havner helt på topp over land hvor innbyggerne er imøtekommende mot utenlandske turister. Her fra Reykjavik. Foto: Odd Andersen / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Helt i den andre enden av skalaen finner vi Island og New Zealand på topp. Andre land som skårer høyt på «hyggelighetsskalaen» er Marokko, Makedonia, Østerrike og Senegal. 

Av de 140 landene havner USA på 102. plass, langt under mesteparten av landene i Midt-Østen. Til tross for at de mottar store antall turister hvert år, havner både Kina og Sør-Korea veldig lavt på rangeringen.

Kuwait, Latvia og Iran er heller ikke land det er spesielt hyggelig å besøke, skal vi stole blindt på rapporten.

Hyggelige svensker Av de 140 landene havner vi i Norge på plass nummer 59.

Våre svenske naboer ser ut til å være betydelig hyggeligere mot sine turister, og havner som nummer 24 på lista. Danmark derimot er nummer 117.

På tre andre punkter rapporten har sett på havner imidlertid Norge på førsteplass: tilstedeværelse av stort leiebilfirma, tilgang til gode sanitærforhold, og tilgang til rent drikkevann.

Vi scorer også høyt på internettilgang og har få antall trafikkulykker per innbygger.

- Overraskende Max Fisher i Washington Post har laget et kart over resultatene, og peker på at det ikke er en klar faktor som skiller de mest imøtekommende landene fra de minst imøtekommende.

Fisher mener kanskje nasjonalisme kan spille inn på utfallet av rangeringen. Han peker på at USA, Tyskland og Japan, land som alle har en nasjonalistisk historie, scorer betydelig lavere enn andre rike nasjoner.

«I Latin-Amerika for eksempel, en region som generelt er vennlig mot utlendinger, er det tre lands som skiller seg ut: Bolivia, Ecuador og Venezuela. Alle tre har regjeringer som kan beskrives som nasjonalistiske» skriver han.

Han understreker at teorien hans om nasjonalisme ikke forklarer hvorfor Danmark scorer så myr dårligere enn Norge og Sverige, eller de store variasjonene i landene sør i Afrika.

NUMMER 59: Norge havner som nummer 59 på lista over land som er mest imøtekommende mot utenlandske turister. Sverige er nummer 24, mens Danmark er nummer 117.  
Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
NUMMER 59: Norge havner som nummer 59 på lista over land som er mest imøtekommende mot utenlandske turister. Sverige er nummer 24, mens Danmark er nummer 117. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix Vis mer