Er dette verdens raskeste tyv?

Se hvordan det gikk da teltplassen ble plyndret av denne røyskatten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Nordlys): Røyskatten er kjent for å stjele ting den strengt tatt ikke har bruk for.

Her er beviset - på video, som du kan se øverst i saken.

Opptaket er gjort sist helg i en teltleir ved fjellvannet Japmajaure, like over grensen til Sverige fra øverst i Stordalen i Bardu, skriver Nordlys.

Rappet mat, klær og turutstyr Det er tidlig morgen når fotografen har krøpet ut av teltet sitt, mens de andre turgåerne fortsatt ligger og sover. Bare ett menneske med kaffekopp oppfattes tydeligvis ikke som noen stor trussel for røyskatten.

Det lille rovdyret står først og lurer litt utenfor leirplassen.

Så følger fem-seks kjappe røvertokt inn blant klær, matbeholdere og turutstyr.

Pappbrettet fra en tom røyklakspakke er det første som forsvinner ned bak berget i vannkanten, der røyskatten skjuler seg. Så følger noe mer matnyttig: Noen gode biter førsteklasses tørrfisk, skriver Nordlys.

Hindret tyven Mer overraskende er det at den lille røyskatten til slutt bestemmer seg for å rappe en stor håndduk og anstrenger seg stort for å dra den ut av leiren.

Tyveriet blir til slutt avverget av fotografen som tilfeldigvis eier tøystykket og har god bruk for det på resten av turen, skriver Nordlys.

Røyskatten er ellers spesialist på å fange smågnagere, fugler, egg og iblant fisk. Den klarer å fange dyr som er mye større enn den selv.

Som de fleste mårdyr dreper den byttet ved å bite det i nakken. Røyskatten er lynrask, den svømmer godt og er også flink til å klatre i trær.