AVKLARING: Stortingsrepresentant Hadia Tajik (t.v.) vil vite om statsminister Erna Solberg støtter synspunktene til sin partifelle Hårek Elvenes. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
AVKLARING: Stortingsrepresentant Hadia Tajik (t.v.) vil vite om statsminister Erna Solberg støtter synspunktene til sin partifelle Hårek Elvenes. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

- Er dette virkelig Høyres syn, Erna Solberg?

Hadia Tajik (Ap) mener Hårek Elvenes (H) demonstrerer kunnskapsløshet om ekstremisme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg må si at jeg hevet øyenbrynene en smule, da jeg så at Hårek Elvenes og Høyre har behov for at jeg avklarer mitt forhold til terrorisme og islamisme.

Jeg er selvsagt mot det, sier Hadia Tajik, Arbeiderpartiets leder for justiskomiteen på Stortinget.

I et innlegg publisert i Dagbladet tidligere i dag angriper Høyres representant i justiskomiteen sin komiteleder. Nå svarer Hadia Tajik.
 
Voldelig ekstremisme - Det var Arbeiderpartiet i regjering som sørget for de endringene i straffeloven som Elvenes løfter frem. Jeg er glad han gir sin tilslutning til vårt arbeid. Det skulle da også bare mangle. Men jeg ser at han har absolutt ingen nye tiltak å fremme selv.

Tvert i mot har Elvenes og Høyre demonstrert hvor påfallende kunnskapsløse de er i møte med radikalisering og voldelig ekstremisme, sier Hadia Tajik.

Mekanismene Hun viser til uttalelser fra Hårek Elevenes i Dagsavisen 1. mars.
- Der har Elvenes selv sagt at han tror den høye andelen syriafarer er et resultat av «svikt i integreringspolitikken».

Da har han ikke forstått hvilke mekanismer som fører til radikalisering, og han viser at han ikke kjenner forskningen på feltet. Sosiale faktorer alene gir ikke noen indikasjon på hvem som kan bli radikalisert.

Skal vi få bukt med et så alvorlig problem, må tilnærmingen være kunnskapsbasert, sier Hadia Tajik.

Og spør:.
- Representerer virkelig Elvenes Høyre og Erna Solberg sitt syn?

Debattkulturen Hadia Tajik får støtte fra flere hold etter angrepet fra Hårek Elvenes.

- Dette utspillet fra Høyre mener jeg i verste fall kan bidra til å skape mer grobunn for terrorisme og radikal islam, sier Andreas C. Halse, leder i Sosialistisk Ungdom.

Høyres bekymring - Hvis vi skaper en debattkultur der det ikke er mulig å diskutere hvordan vi kan forebygge rekrutteringen til disse miljøene er det også vanskelig å gjøre noe med problemet, sier SU-leder.

- Høyres representant burde heller bekymre seg for at de ikke klarer å hindre at ungdom rekrutteres til disse miljøene.

Det er få ting som er viktigere enn å bekjempe fotfestet til radikal islam i Norge. Om vi skal klare det må vi omfavne kunnskapen som finnes for å kunne fremme tiltak som virker, sier Andreas C. Halse.

Malplassert Lars Akerhaug skriver i et debattinnlegg at det er umulig å forstå at Hadia Tajiks uttalelser i Dagbladet skulle kunne berettige et krav om at hun står fram og tar avstand fra ekstrem islam.

- Tajik er vant til både saklig og usaklig kritikk, men utspillet til Elvenes er i denne sammenheng så malplassert at det sier mer om ham enn om Tajik, konkluderer Akerhaug.