Er din Iphone falsk?

Slik sjekker du om du har blitt lurt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Om du har skaffet din Iphone fra et annet nettsted enn Apples hjemmeside eller en autorisert Apple-forhandler, risikerer du å ha kjøpt «katta i sekken».

På sin nettside forklarer The Counterfeit Report hvordan svindlere forfalsker Iphoner, og hvilke faresignaler man bør se etter.

I videoen øverst i saken kan du se hvordan du avslører om din Iphone er falsk.

Problem også i Norge Tollvesenet beslagla i fjor nesten 279 000 forfalskede produkter som ble forsøkt importert til Norge.

- Vi oppdaget for eksempel at det ble tilbudt falske Iphone 5-modeller på markedet her i Norge allerede før den ekte varen var tilgjengelig, uttalte toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse til NTB ifølge Hegnar Online.

Fagforeningen i Toll- og avgiftsdirektoratet opplyser til Dagbladet at det er beslaglagt 110 falske Iphoner i 2012 og så langt i år.

Sammenlign med en annen Om du er i tvil kan du i første omgang sammenligne den med en annens. Om din Iphone er tykkere enn vedkommendes, bør du fatte mistanke.

Du vil også merke en forskjell på smarttelefonens skjermstørrelse, hastighet og skjermens følsomhet. Skjermen på den falske versjonen har også et lysere preg over seg.

Er den ekte vil den i tillegg ha vanlige skruer på undersiden ved siden av ladekontakten, noe den falske mangler.

Sjekk boksen Videre bør du sjekke om boksen smarttelefonen kom i er har et stempel som tilsier at den er produsert av Apple i California.

Counterfeit Report hevder at det likevel kan hende at svindlere selger smarttelefonene i bokser veldig nær originalen. Derfor kan det også være lurt å sjekke boksens printede serienummer på Apples støttesenter.

Hver Iphone skal ha et unikt serienummer som du finner nederst i høyre hjørne av boksen eller på selve på kvitteringen.

VÆR OBS: Apple slapp nylig sin ferskeste Iphone-modell, noe som gjør at det i disse dager lønner seg å være ekstra forsiktig. Foto: NG HAN GUAN / SCANPIX
VÆR OBS: Apple slapp nylig sin ferskeste Iphone-modell, noe som gjør at det i disse dager lønner seg å være ekstra forsiktig. Foto: NG HAN GUAN / SCANPIX Vis mer