Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Er «Dolly» falsk?

I februar i fjor gikk de sensasjonelle bildene av den klonede sauen «Dolly» over hele verden. Nå tviler stadig flere forskere på om «unnfangelsen» i Skottland gikk riktig for seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dolly skal ha lam, og hun skal være både biologisk og genetisk mor til lammene hun bærer. Men hva med Dolly selv, spør det tyske magasinet Die Zeit.

  Dollys gener skulle være fra jurcellene til en seks år gammel drektig sau. Det gjorde Dolly til en voksenkloning, i motsetning til en kloning av et ungt foster, som er gammelt nytt i forskningsverdenen.

Ikke bevist

Men nå er Dollys genetiske mor død, og prøver kan derfor ikke bevise at det er tale om voksenkloning. Men det finnes en annen måte å bevise dette på: Bedriften kan gjentas. Det gjorde Roslin-instituttet i Skottland; det var bare det at Polly viste seg å være en vanlig kloning av et ungt foster. Siden har det ikke dukket opp andre påståtte voksenkloninger.

  Men få sier at Dolly var en bevisst bløff.

Prøver på nytt

Dollys forsker-fedre mener forsatt at Dolly er en voksenkloning.

  Assisterende direktør Harry Griffin ved Roslin-instituttet sier at han venter å se en ny Dolly i løpet av seks til 12 måneder.

  - Muligens vil den neste voksenkloningen ikke være en sau, men av en annen art, sier Griffin til Nationen.

  Griffin avviser at Dolly skulle være en kloning av et ungt foster.

(NTB)

LIKEVEL FALSK?</B> Er den klonede sauen Dolly falsk, spør en rekke forskere om dagen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!