Er drapssauen løs?

Gaupen som skulle ta lammet måtte bøte med livet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Står Vassdalen overfor en mystisk drapssau, eller rottet saueflokken seg sammen mot gaupa?

I dag tidlig møtte bonde Harald Johansen et uvanlig syn. Da han skulle ut og se etter sauene sine fant han en død gaupe midt i saueflokken, skriver Harstad Tidende.

- Jeg har aldri sett eller hørt om noe lignende, sier Harald Johansen til avisen.

Han er sønnen på gården sauene tilhører.

De 20 sauene gikk rundt gaupekadaveret og beitet, som om ingenting hadde skjedd. Men da Johansen fikk øye på et blodig lam, skjønte han raskt hva som kunne ha skjedd i løpet av nattens mulm.

- I løpet av natta må gaupa ha gjort et forsøk på å ta lammet, og den har nesten klart det. Den har bitt over kjakene på lammet, og så har de andre sauene gått til angrep, sier Johansen.

Han understreker at gården har helt vanlige sauer, uten spesielle drapsinstinkter.

Sauer som har lam vet å forsvare seg, så Johansen er sikker på at de mange skarpe klovene i saueflokken har tatt gaupa av dage. Gaupa ble trolig trampet i hjel av én eller flere i flokken.

SLAPP UNNA: Lammet skulle egentlig blitt gaupemat i natt, men slapp unna med et kutt ved halsen. Hva som skjedde er foreløpig uklart. Foto: Finn Hansen
SLAPP UNNA: Lammet skulle egentlig blitt gaupemat i natt, men slapp unna med et kutt ved halsen. Hva som skjedde er foreløpig uklart. Foto: Finn Hansen Vis mer

Fredagen har gått med til å samle sauene og sjekke at alle er friske og raske. Ingen av de andre sauene har synlige skader etter nattens oppgjør, mens gaupa ble hentet av distriksveterinæren for obduksjon.

Les også om drapspelikanen som svelget en due, drapssvanen som druknet hunder, drapshesten som skar over halsen på 17 andre hester og dødskenguruen i storbyen.

OVERLEVDE IKKE: Bonden tviler på at gaupa som døde i natt var fullvoksen. Den var bare 60 centimeter lang.