Er du alene på julaften?

Da kan du feire jul med Aslam Ahsan på Lørenskog.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LØRENSKOG (Dagbladet.no): Ifølge pizzaprodusenten Stabburet vil mer enn 150 000 nordmenn spise Grandiosa på selve julaften. Samtidig melder Kirkens SOS\' krisetelefon at de får inn rekordmange telefoner hver jul.

Om det er noen sammenheng, vites ikke, men det som hvert fall er sikkert, er at mange føler seg ensomme på juleaften. 

Mange begår selvmord

For 15 år siden hørte pakistanskfødte Aslam Ashan på radioprogrammet «Sånn er livet», der en kvinne fortalte om hvordan hun opplevde å være ensom i jula. I programmet kom det også fram at selvmordstallene var ekstra høye i romjula.

- Det gjorde et voldomt inntrykk på meg at det i verdens rikeste land er så mange ensomme mennesker. Jeg fikk lyst til å gjøre noe, og tenkte at jeg i hvert fall ville be henne på julefeiring neste år. Programlederen formidlet invitasjonen og telefonnummeret mitt, men jeg hørte aldri noe fra henne, sier han til Dagbladet.no.

Jul for alle

I stedet arrangerte Ashan en stor julefest på Lørenskog Kultursenter. Siden har han laget norsk jul for rundt 80-90 enslige hvert år, med alt som hører med til en tradisjonell julefeiring: julemat, opplesning av juleevangeliet, sang rundt juletreet og gaver. En stab av frivillige henter gjestene og kjører dem hjem igjen etter festen.

Har du tips om hvor man kan feire jul hvis man er alene? Send en epost til 2400@dagbladet.no.

TRE GENERASJONER JULENISSER: Her er Aslam sammen med barnebarnet Nadeem (19) og Nadeems onkel og Aslams yngste sønn, Naveed (29). Foto: KRISTIN SVORTE
TRE GENERASJONER JULENISSER: Her er Aslam sammen med barnebarnet Nadeem (19) og Nadeems onkel og Aslams yngste sønn, Naveed (29). Foto: KRISTIN SVORTE Vis mer

I starten var det mest eldre, etter hvert har det kommet stadig flere unge, også enslige med barn.

- Jeg opplever at samfunnet er blitt mindre inkluderende, og stadig flere havner utenfor fellesskapet, sier Ashan.

Trenger enslige og gaver

I begynnelsen møtte Ashan mye motstand, både fra kirken og fra innvandringsmotstandere.

- Kirken var redd for at jeg som muslim skulle kuppe denne kristne høytiden og misjonere for islamsk tro, sier Ahsan til Dagbladet.no.
 
Senere har han fått en godt samarbeid med kirken.

På julaften kommer det en prest fra Skårer menighet for å lede de kristne juleritualene, og ingen beskylder lengre Ashan for å drive med skjult misjonering. 

Men i år savner Ashan to ting - og det er enslige og gaver.

- Det har kommet inn færre gaver enn det pleier i år, og det har også vært en del avbestillinger. Så vi har plass til flere, sier Ashan.

Er du alene på julaften?
Er du alene på julaften?