Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Er du en sofaradikaler, Drillo?- Nei, eksnarkomane er velkomne

Drillo føler seg uthengt av Dagbladet. Han reagerer på avisas oppslag om naboprotester mot bygging av boliger for eksnarkomane. Vi tok en prat med ham. Her er Egil Olsens versjon av saken:

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Egoistisk og unødvendig, Drillo»

- Jeg vil ha vekk stempelet at jeg er mot narkomane. Personlig er jeg langt unna problemet, både avstandsmessig og engasjementsmessig.

- Hvorfor skrev du under protesten da?

- For å vise solidaritet med naboene som bor nærmere det planlagte boligprosjektet. Og for å protestere mot plassering av det vi trodde var et senter for narkomane rett ved byens største barne- og ungdomsskole.

- Du er kjent for å ta de svake i samfunnet sitt parti. Er du redd for å bli oppfattet som såkalt sofaradikal - at folk tror holdningen bare er noe jåleri som gjelder til de svake kommer inn i ditt eget nærmiljø?

- Rimer dårlig

- Det er derfor jeg reagerer. Det rimer dårlig med min politiske oppfatning dersom Dagbladets framstilling stemte. Dere har presentert et tendensiøst og selektivt utklipp av klagen. Dere kunne presentert hele innholdet i klagen, men da hadde det ikke vært noen sak å skrive om. Det brukes ord som opprør og slåss i overskriftene. Det er ord som vitner om et sterkt engasjement i denne saken. For mitt vedkommende er det så langt unna sannheten som mulig. Jeg har ikke vært aktiv eller selv formulert noen klage. Dessuten gir lederen i gårsdagens avis inntrykk av at jeg har skrevet under på det som er sitert der. Det stemmer ikke. Dagbladet skyter over mål.

- Du har skrevet under på protester før, og stått 100 prosent for innholdet i dem.

- Det gjør jeg nå også. Saken dreier seg ikke om fremmedfrykt eller annerledesfrykt.

Skepsis

- Hva gikk skepsisen på?

- I den første informasjonen fra kommunen virket det som om planen var å bygge et senter for narkomane. Og det med byens største barne- og ungdomsskole som nærmeste nabo og barnas lekeplass vegg i vegg. Det var da nabolaget protesterte, og ba om en utredning om hva det ville innebære av konsekvenser. Nabolaget fortalte om sin skepsis i forhold til skolen og ba om å begrense antallet. Det kunne virke som det skulle bli et hospits

- Så det er snakk om misforståelser her?

- Det er lett å misforstå når man er dårlig informert.

- To tidligere narkomane i nabolaget er ok, men 18 er for mange. Hvor går grensen?

- Det er ikke antallet narkomane det kommer an på. Det nabolaget protesterte mot var først og fremst markant økning i trafikken, påtrengende parkeringsbehov, mer uro og slitasje i området og enda større gjennomtrekk av beboere. Derfor ville det blitt protester selv om det var studenter som skulle bodd i de 18 boligene

- Er ikke dette et veletablert og stabilt villastrøk?

- Jo, men like i nærheten ligger Sogn studentby med stor utskifting av beboere. Vi ønsker ikke et stort antall stadig nye leietakere, som i liten grad vil kunne ta ansvar for felles uteområder og boligmiljø.

Datter

- Din datter går på skolen som vil bli nærmeste nabo. Var redsel for hennes framtid medvirkende til protesten?

- Hun går i 2. klasse, men det har ikke noe med denne saken å gjøre. Så langt tenkte jeg ikke.

- Ingen frykt for at hun skulle dras til dette bomiljøet?

- Jeg synes jo det er en veldig rar plassering i forhold til skolen. Og jeg ser ikke bort fra at det kunne betydd noe for smårollingene i området. Men jeg er usikker på hvilke konsekvenser det ville fått. Jeg vet rett og slett for lite om det. Jeg tror nok tobakksrøyking vil bli en større og mer aktuell trussel i oppveksten. Hvis det skulle bygges et stort senter, ville jeg vært betenkt, men med eksnarkomane i to av atten boliger er det greit.

- Fikk dere respons på henvendelsen til kommunen?

- Vi fikk raskt til svar at dette ikke dreide seg om et hospits. Og jeg har ikke noe imot at to eksnarkomane fra Tyrili skal integreres i bomiljøet vårt. Derfor tenkte jeg ikke mer over saken før en journalist fra Dagbladet ringte torsdag og spurte om hva slags naboer jeg helst vil ha. Siden jeg ikke husket detaljene i saken godt, vegret jeg meg og var vag i kommentarene.

- Hva slags reaksjoner har du fått etter våre oppslag?

- Jeg satt i bilen og hørte på P4s sending der lytterne ringer inn før jeg leste saken i avisa. En sammenliknet meg med Taliban. En annen mente dette var typisk kommunister.

- Hvor synes du det vil være gunstig å plassere eksnarkomane?

- Ikke store grupper

- Det har jeg ikke noen mening om. Men i begrepet integrering ligger det jo at de skal blandes med andre beboere og ikke samles i store grupper med lik bakgrunn. Det er vel utmerket om de som skal integreres plasseres i både nordlige, sørlige, østlige og vestlige strøk av Oslo.

- Hvis det var snakk om et senter med bare narkomane under avrusing. Hvor synes du det burde plasseres?

- Det våger jeg meg ikke inn på fordi jeg kan for lite om narkotikaomsorgen.

- Hva er din oppfordring til unge for at de ikke skal begynne med narkotika?

- Ikke begynn å røyke tobakk. Hvis man røyker, er det større sjanse for å gå et hakk til.

- Har du selv noen gang hatt direkte befatning med narkotikaproblemer?

- I 1981 underviste jeg på idrettslinja ved Skjeberg folkehøgskole. Vi opplevde at elever debuterte med stoff. Diskusjonen gikk på om vi skulle kaste dem ut eller ikke. Hvis vi gjorde det ville vi forhindre at nye fikk lyst til å prøve. Alternativet var å beholde dem og løse problemet internt.

- Hvilken side sto du på?

- Jeg helte til å kaste dem ut. I praksis fikk alle en ny sjanse.

- Så hvis det virkelig var et senter for 18 eksnarkomane, ville du skrevet under igjen?

- Ja, jeg har overhodet ikke dårlig samvittighet for det jeg har gjort så langt. Jeg vil ønske eksnarkomane fra Tyrili hjertelig velkommen til Flesåsen. Hvis Dagbladet derimot hadde kjøpt et hus her oppe for sine journalister og deskarbeidere, hadde jeg klagd eller rømt området.

SINT PÅ DAGBLADET: - Jeg har ingen fremmedfrykt eller annerledesfrykt, sier Drillo i dette intervjuet. Han støtter eksnarkomane som skal flytte inn i nabolaget.Foto: OLE C.H. THOMASSEN
Hele Norges coronakart