Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Er du fornøyd, Bush?

Irans president skriver til George Bush. Les utdrag her.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Brevet fra Irans president Mahmoud Ahmadinejad er den første offisielle korrespondansen mellom Iran og USA siden 1979. Den forseglede konvolutten ble levert til den sveitsiske ambassaden i Teheran som så leverte den videre til USAs regjering.

Irans president erklærer at demokratiet har mislyktes over hele verden og hevder hatet mot USA vokser i alle verdensdeler.

Er du fornøyd?

Irans president skjeller ut Bush for hans håndtering av 11. september-angrepene, anklager media for å spre løgner om Irak-krigen og slakter USA for landets støtte til Israel. Han stiller også spørsmål om verden ville vært et bedre sted hvis pengene som ble brukt på Irak-krigen hadde blitt brukt til å bekjempe fattigdom.

«Hvor lenge skal blodet til uskyldige menn, kvinner og barn bli sølt i gatene, og husene deres bli knust over deres hoder? Er du fornøyd med tilstanden i verden i dag? Tror du den nåværende politikken kan fortsette?»

Irans president mener verdens innbyggere har mistet troen på internasjonale institusjoner og demokratiske idealer. Han mener Bush må innse at hans styre og politikk står for fall.

«Kan noen fornekte tegnene til forandring i verden i dag? Er dagens verdensbilde sammenlignbart med det for ti år siden? Forandringer skjer fort og kommer i en rasende fart», skriver han i brevet.

Ingen atomløsning

STERKE UTTALELSER: Irans president Mahmoud Ahmadinejad lurer på om George Bush er fornøyd med verden og USAs politikk. Foto: Scanpix
STERKE UTTALELSER: Irans president Mahmoud Ahmadinejad lurer på om George Bush er fornøyd med verden og USAs politikk. Foto: Scanpix Vis mer

Irans forhandler i atomkonflikten mener brevet er et nytt skritt i å løse atomkonflikten ved hjelp av diplomatiet.

USAs utenriksminister Coldoleezza Rice avviser brevet fordi det ikke tar opp atomkonflikten og ikke bidrar til noen løsning av konflikten.

- Dette brevet er ikke stedet der noen vil finne en invitasjon til å diskutere atomkonflikten i det hele tatt, sier Rice til AP.

Det nærmeste brevet kommer atomkonflikten er denne uttalelsen:

«Hvorfor blir enhver teknologisk eller vitenskapelig bedrift i Midtøsten oppfattet som en trussel mot sionist-regimet? Er ikke vitenskapelig forskning og utvikling en grunnleggende rett hos enhver nasjon?» skriver Ahmadinejad.

Rice møtte i går kveld utenriksministrene fra Storbritannia, Frankrike, Kina og Russland for å prøve å bli enige om en reaksjon mot Iran. Men de fem faste medlemmene av FNs sikkerhetsråd er foreløpig langt fra å enes om en resolusjon.

- Er du fornøyd, Bush?
INGEN LØSNING: USAs utenriksminister Condoleezza Rice ble ikke enig med de andre faste medlemmene i FNs sikkerhetsråd.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling