- Er du fra Norge? Så hyggelig!

Iranere er krenket av Muhammad-karikaturene. Men de er mot ambassade-brenninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TEHERAN (Dagbladet): På den gamle kafeen Ghahve Khaneh (betyr kaffehjem), sitter et femtitalls menn og røyker vannpipe og drikker te. Stedet ligger i sør-Teheran, som er den fattige delen av byen. I dette området har presidenten Mahmoud Ahmadinejad og hans regjering stor støtte, og religion er en større del av folks hverdag enn lenger nord i byen.

Her sitter de to kameratene Mr. Tahmasebi og Mr. Nafer Mohamadali lett henslengt og røyker vannpipe i det mannsfylte lokalet.

- Jeg er fra Norge, sier jeg.

- Så hyggelig. Velkommen. Men hvorfor har dere trykket disse tegningene? Vi liker de ikke.

Så fort det er sagt er smilet tilbake.

- Hele verden vet at vi er religiøse. At vi elsker vår profet Muhammad. Vi mener at alle må respektere hverandres religion, og vi er sinte på de som har trykket forferdelige bilder av profeten Muhammad, sier Mr. Tahmasebi.

Respekt

Stadig flere menn flytter seg nærmere Dagbladet.no og Mr. Tahmasebi, som er den som står for praten. Mennene har nyskjerrige blikk og store smil.

GJESTFRIE: Mr. Nafar Mohamadali (t.v) og Mr. Tahmasebi bruker formiddagene til å røyke vannpipe, drikke te og skvaldre på den lokale kafeen Ghahve Khaneh (betyr kaffehjem) i sør-Teheran, som er den mindre velstående delen av 17-millionersbyen. De støtter Irans president Mahmoud Ahmadinejad og mener at verden må la Iran få utvikle egen atomenergi. Foto: LINE FRANSSON
GJESTFRIE: Mr. Nafar Mohamadali (t.v) og Mr. Tahmasebi bruker formiddagene til å røyke vannpipe, drikke te og skvaldre på den lokale kafeen Ghahve Khaneh (betyr kaffehjem) i sør-Teheran, som er den mindre velstående delen av 17-millionersbyen. De støtter Irans president Mahmoud Ahmadinejad og mener at verden må la Iran få utvikle egen atomenergi. Foto: LINE FRANSSON Vis mer

- Dere må vite at vi er veldig, veldig sinte. Likevel synes vi ikke det er riktig å brenne ambassader slik de har gjort i Syria og Libanon. Men dere må ikke gjøre det igjen. Dere må respektere vår religion, sier Mr. Tahmasebi.

Han lytter alvorlig, men interessert når Dagbladet.no forteller at det var et lite magasin som trykket bildene i Norge. Han nikker voldsomt når vi sier at den norske regjering har beklaget karikaturene.

- Vi ønsker å leve i fred med alle. Men dere må respektere vår religion slik vi respekterer deres, sier mannen.

Stolt familiemann

Mr. Tahmasebi er fabrikkarbeider som jobber nattskift. Det er derfor han og mange av de andre mennene på den lokale kafeen har tid til å bruke tiden til å røyke vannpipe og småprate.

- Jeg har åtte barn, kommer det fra Mr. Tahmasebi.

Han er synlig stolt, og ryggen hans blir enda rakere da Dagbladet.no gratulerer ham for nettopp det.

- Mine fire døtre er alle gift. Tre av dem er lærere, sier han.

Den middelaldrende mannen ler godt og tar et godt vannpipedrag. Ser på mennene rundt seg med et veldig bredt smil.

- Du er en heldig mann, sier Dagbladet.no.

- Ja, jeg tror på Gud. Han har også gitt meg fire sønner. En er lege, to er ingeniører og en har akkurat avsluttet videregående. Jeg har også syv barnebarn, sier Mr. Tahmasebi.

Han takker Gud for at familien er ved god helse. At han har en god jobb og mat på bordet.

Stemningen på kafeen er hjertelig. Overalt på veggene er det fargerike malerier av imamen Hussein, som det sørges over i disse dager i Iran. Gulvet er dekket med puter og tepper. Det er her mennene sitter og slapper av over en vannpipe.

- Flott kafé dere har, sier Dagbladet.no.

- Hvis det hadde vært min, hadde jeg gitt den til deg, ler åttebarnsfaren.

- Men du får heller bli med hjem til min familie på middag. Jeg insisterer, sier han.

Dagbladet.no beklager. Tiden er for knapp. Mr. Tahmasebi rister på hodet. For første gang i løpet av den timeslange seansen åpner sidemannen, Mr. Nafar Momadali, munnen. Han tar av seg den ene ringen på høyre hånd, og strekker den ut mot Dagbladet.nos utsendte.

- Denne er til deg. Som en gave fra en venn. Vi er veldig glade i utlendinger her, og håper mange flere vil komme. Bildet dere i Vesten har av oss er feil. Vi er et gjestfritt og fredelig folkeslag, sier han.

Og insisterer på at vi må ta ringen hans. Det er en stor sølvring med en gul stein. På steinen er begynnelsen på den islamske trosbekjennelsen inngravert. Med sirlig, elegant skrift.

- Jeg er bankmann og har penger nok. Du må ta den. Ferdig med det, sier han.

Mr. Nafar Momadali takker også Gud. Så glir samtalen over i atomsaken, som er et hett samtaletema i Teheran om dagen.

- Jeg stoler på vår president og våre myndigheter. Vi trenger atomenergi og må få lov til å utvikle denne. Vi kommer ikke til å gi oss på det, sier Mr. Tahmasebi før Dagbladet.no takker for seg og forlater den gamle kafeen.

Demonstrasjoner i dag

I forhold til reaksjonene i Syria og Libanon, synes stemningen i Iran å være helt annerledes. Dagbladet.no har de siste dagene beveget seg høyt og lavt i Teheran. I rike områder. I fattige områder. Overalt blir vi møtt med hilsinger, smil og varme. De aller fleste forteller at de føler seg krenket over Muhammad-karikaturene. Men de aller fleste sier at de er mot voldelige reaksjoner. Hittil har det kun vært små demonstrasjoner i Iran. Disse har vært utenfor Danmark og Østerrikes ambassade. På en uke fikk Danmark hele 11.000 protester via e-mail, men de fleste av disse kom fra land utenfra Iran.

I dag demonstrerte imidlertid en forholdsvis liten gruppe mennesker utenfor Østerrikes ambassade. Meldingene går ut på at enkelte vinduer er knust. I tillegg sies det at en Molotov-cocktail skal ha blitt kastet mot ambassaden.

- Men det er en annen stemning er enn i andre deler av Midtøsten, sier en vestlig diplomatisk kilde.

En av årsakene til dette kan nok være at det iranske regimet har god kontroll over sine innbyggere. Hvis det oppstår demonstrasjoner eller markeringer, vil disse mest sannsynlig være styrt fra oven, opplyser kilder.

I går ble det klart at Iran vil nedsette en komite for å vurdere om landet skal kansellere handelsavtaler med land i Vesten som har trykket Muhammad-karikaturene. Det er foreløpig ikke tatt noen avgjørelser om å sette i verk tiltak mot norske interesser i Iran.

PÅ VAKT: Iransk opprørspoliti holder vakt utenfor den østerikske ambassade i Teheran.