Foto: REUTERS/SCANPIX
Foto: REUTERS/SCANPIXVis mer

- Er du ikke fri, må du og lide en stund, for deretter å bli fri for alltid

Sier opprørsleder i Kongo, Laurent Nkunda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Opprørslederen i Kongo, Laurent Nkunda, ønsker verdens hjelp til å gjøre Kongo til et land med selvrespekt. Det er ikke krig, men kamp han fører, sier opprørslederen i et møte med pressen, melder Aftenposten i dag.

- Jeg vet at de lider. Men la meg fortelle deg en ting: Det er ikke lidelse det dreier seg om her! Det dreier seg om å bli fri! Er du ikke fri, må du og lide en stund, for deretter å bli fri for alltid, sier Laurent Nkunda til Aftenposten.

Opprørslederen, som hevder han kjemper for å beskytte folket mot hutuopprørere fra Rwanda, møtte pressen utenfor et av sine tilholdssteder i Bunagana. Styrkene hans har bidratt til uroen som i løpet av de siste tre månedene har sendt om lag 250 000 mennesker på flukt i Øst-Kongo.

- En stor dag
I går ble det kjent at Nkunda åpner for en FN-plan for våpenhvile øst i Kongo, etter at han hadde et møte med FNs spesialutsending for det krigsherjede landet.

Nigerias tidligere president Olesugun Obasanjo møtte opprørslederen, og skal ha fått det svaret han ba om. Nkunda skal ha åpnet for tre sentrale punkter: Å respektere våpenhvilen, å åpne en humanitær korridor slik at internflyktningene kan få hjelp, og å støtte et fredsinitiativ fra FN.

I august brøt Nkunda og CNDP, Nasjonalrådet for folkets forsvar, en våpenhvile fra tidligere i år. Siden har opprørsstyrkene fått kontroll over store deler av Øst-Kongo, og fått regjeringsstyrkene til å legge på flukt.

- Dette er en stor dag for oss fordi vi mistet mange menn, men nå har vi et fredsbudskap. Vi har blitt enige om å åpne humanitære korridorer for å støtte prosessen, sa Nkunda i går ifølge Times Online.

Kamper
Samtidig fortsatte kampene i landet. Søndag rapporterte en FN-medarbeider om rakettangrep nær landsbyen Ndeko kort tid før Obasanjo ankom for samtalene med Nkunda.

- Det er vanskelig å si hvem som begynte, men vi kan bekrefte at kampene var mellom CNDP og høren. Vi har behandlet seks sårede soldater fra hæren som trenger å evakueres, sier talsmann for FN-styrkene i Kongo, Jean-Paul Dietrich.

Minst 100 personer skal være drept siden kampene startet i september i år.

Krig og konflikter har preget Kongo i lange perioder siden landet ble selvstendig fra Belgia i 1960. Det er anslått at fem millioner mennesker har mistet livet i krigene siden 1996.

MANGE TILSKUERE: Folk strømmet til for å overvære møtet mellom Nkunda og FN-utsendingen Olesugun Obasanjo søndag. Foto: REUTERS/SCANPIX
MANGE TILSKUERE: Folk strømmet til for å overvære møtet mellom Nkunda og FN-utsendingen Olesugun Obasanjo søndag. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

 

>b>MØTTE FN-UTSENDING: Opprørsleder Laurent Nkunda møtte FN-utsending Olesugun Obasanjo søndag. Foto: AFP/SCANPIX
>b>MØTTE FN-UTSENDING: Opprørsleder Laurent Nkunda møtte FN-utsending Olesugun Obasanjo søndag. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer