KALDE VINDER: Det blir spesielt kjølig i Oslo-området, men også vestpå og i nord. Foto: Per Flåthe
KALDE VINDER: Det blir spesielt kjølig i Oslo-området, men også vestpå og i nord. Foto: Per FlåtheVis mer

Er du klar for 16 minusgrader i Oslo til helga?

Iskalde vinder kommer fra Russland og Finland i øst. Nå blir det kaldt. Skikkelig kaldt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Sjekk været i Drammen, Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Kristiansand, Fredrikstad, Tromsø, Sandnes, Tønsberg, Sarpsborg eller hvor som helst på db.no/vaer

(Dagbladet): - Vi vil komme nær kulderekorden for Oslo i november, sier statsmeteorolog Per Egil Haga til Dagbladet.

Rekorden for Oslo i november er ifølge Haga 16 blanke minusgrader. Og selv om det blir desember til helga, mener meteorologen at vi før den tid kan få rekordkulde i og rundt hovedstaden. Kulda kommer fra Finland og Russland.

- Det er et lavtrykk som er årsaken til det. Det utvikler seg over Sør-Europa og gjennom Øst-Europa, så går det nordover mot finskebukta og videre øst-nordøst over. Vest for lavtrykket dirigeres det da en kald luftmasse sørover mot våre områder. Vi får da kald luft fra nordøstlige områder mot slutten av uka, sier Haga.

Tosifrede minusgrader - Fra torsdagen av vil vi få ganske så lave temperaturer. Det blir lite skyer, og en nordlig tøff luftstrøm. Det vil nok kunne bli tosifrede tall på Østlandet, og også i kystområdene, sier Haga.

- Det blir kaldere på Østlandet enn vest i landet, men det blir kjølig også der. Vestlandet får også nyte godt av godværet med lite nedbør - men selv om det blir tosifrede minus også i indre strøk på Vestlandet, blir det ikke like kaldt som i øst.

Også nordpå blir det kjølig, ifølge varselet.

- I indre strøk av Finnmark vil vi få godt med minusgrader inn mot helga - ned mot 20 minus. Men det er kanskje ikke så kaldt til Finnmark å være, spør Per Egil Haga og humrer.

Vinterføre - Er dette vinteren som kommer for alvor, eller vil det bli mer høstslaps?

- Vi ser ikke for oss at kulda skal vare så lenge denne kulda, i hvert fall her i Sør-Norge vil vi neste uke få inn noe mildere luft fra vest. Det er tegn som tyder på lavtrykksaktivitet inn mot Vestlandet igjen, med tilførsel av varmere og fuktigere luft. Til neste uke vil det også bli stigende temperatur Østafjells. I Nord-Norge kan nok fortsatt det kalde været bli liggende litt.

- Blir det glatt når kulda kommer?

- Det blir vinterføre. Det vil komme litt nedbør i hvert fall Østafjells det neste døgnet, og det kan nok komme litt også til helga, så vi får nok hvit mark over det meste. Den snøen som kommer blir liggende, men det ser nok ikke ut til at den skal skape noen store problemer. Iskrystallene blir skarpe, da biter det bedre.

Snø i Sverige Iskulda når også Sverige - og også i den svenske hovedstaden Stockholm vil det bli tosifrede minusgrader.

- Minusgradene kommer på besøk. Og det blir snø, sier meteorolog Lovisa Andersson ved SMHI til Expressen.

FRA ØST: Kulda kommer fra Finland og Russland. Foto: Paul S. Amundsen / Dagbladet
FRA ØST: Kulda kommer fra Finland og Russland. Foto: Paul S. Amundsen / Dagbladet Vis mer