MER POPULÆR ENN STOREBROR: George W. Bush måtte holde seg langt unna John McCains valgkamp. Jeb Bush ville McCain derimot gjerne vise seg sammen med da han besøkte Florida i oktober. Foto: EPA/GARY I. ROTHSTEIN/SCANPIX
MER POPULÆR ENN STOREBROR: George W. Bush måtte holde seg langt unna John McCains valgkamp. Jeb Bush ville McCain derimot gjerne vise seg sammen med da han besøkte Florida i oktober. Foto: EPA/GARY I. ROTHSTEIN/SCANPIXVis mer

Er du klar for en ny Bush i Washington?

Lillebror Jeb har ambisjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Åtte år med Bush-politikk er nok, var et av Barack Obamas slagord i presidentvalgkampen.

Mens Obama nå forbereder seg på å ta over makta, er George W. Bush på vei tilbake til Texas.

Men det er ikke sikkert tiden med en Bush i Washington er over.

Den sittende presidentens yngre bror Jeb Bush har nå nemlig ytret ønske om å bli Floridas neste senator, melder blant annet nyhetsbyrået AP.

Populær i Florida

Den sittende senatoren, republikaneren Mer Martinez, har varslet at han ikke tar gjenvalg.

- Jeg vurderer å stille, skriver Jeb Bush selv i en epost til Politico.

Bush har vært guvernør i Florida i to perioder, og regnes for å være særedeles godt likt i staten.

Det samme kan ikke sies om storebror George W.

Han er svært upopulær, og måtte for eksempel holde seg helt unna John McCains valgkamp.

Det har også betydning for lillebror.

Skjemmes av etternavnet?

Svein Melby, leder for Senter for transatlantiske studier og Dagbladet.nos USA-ekspert, mener faktisk at Jeb Bush kunne vært en aktuell presidentkandidat, men at han skjemmes av etternavnet.

- Hadde det ikke vært for belastningen med etternavnet, kunne Jeb Bush vært en kandidat. Han er en politiker av et større format enn den sittende presidenten, sa han til Dagbladet.no i november.

I storfilmen «W» om George W. Bush liv og politiske karriere beskrives Jeb Bush som en noe mer sympatisk kar i oppveksten, og det går tydelig fram at guttas far ser for seg lillebror som det største politiske talentet.

Og der mange vil hevde at George W. på flere områder har kjørt USA i grøfta i løpet av sine åtte år som president, får Jeb skryt for sin tid i Florida.

- Jeb Bush er en rockestjerne i Florida, det er et faktum, sier den republikanske politikeren Joe Negron til Politico.

- Jeg har sett det selv.

- Er fortsatt populær

Susan MacManus, professor ved University of South Florida og ekspert på Florida-politikk, sier at Jebs gode navn og rykte ikke er ødelagt av etternavnet han bærer.

- Han forlot vervet som en av de mest populære politikeren jeg har sett, og han er fortsatt populær to år etterpå, sier hun.

Måten George W. Bush behandlet Katarina-katastrofen er på sett og vis blitt symbolet på hans presidentperiode. Mange oppfatter det som om han sviktet totalt.

Jeb Bush kom ut av flere orkankatastrofer på akkurat motsatt måte.

- Han skapte seg et navn som en som kunne håndtere kriser, og Florida ble stedet å se til for hvordan slike kriser bør håndteres, sier MacManus.

Bekymret for framtida

Demokratene i Florida erkjenner også at Jeb Bush er populær i staten.

- Vi gjennomførte meningsmålinger som viste at George W. Bush var veldig upopulær. Men det hadde ingen påvirkning på hvordan folk så på Jeb, sier den demokratiske meningsmåleren Jim Kitchens til Politico.

En av grunnene til at Jeb nå kan se ut til å søke seg til Washington, er at han er bekymret for det republikanske partiets framtid, skriver Time.

BEDRE TIDER: Jeb og George W. Bush fotografert i 2000, den gang de begge var populære. Foto: AP/Scanpix
BEDRE TIDER: Jeb og George W. Bush fotografert i 2000, den gang de begge var populære. Foto: AP/Scanpix Vis mer