Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Er du like smart som en 15-åring?

Sjekk hva ungdomsskoleelever må kunne. Test om du klarer kravene.

HITLISTER: Spørsmål 1: Hvor mange CD-er solgte bandet Metallrock i april? A) 250 B) 500 C) 1000 D) 1270

Spørsmål 2:
I hvilken måned solgte bandet Nyrock flere CD-er enn bandet Kule Karer for første gang? A) Ingen måned B) Mars C) April D) Mai

Spørsmål 3: Manageren til Kule Karer er bekymret fordi salget av CD-er gikk ned fra februar til juni. Hva blir forventet salg i juli hvis den samme nedgangen fortsetter? E) 70 CD-er F) 370 CD-er G) 670 CD-er H) 1340 CD-er
HITLISTER: Spørsmål 1: Hvor mange CD-er solgte bandet Metallrock i april? A) 250 B) 500 C) 1000 D) 1270 Spørsmål 2: I hvilken måned solgte bandet Nyrock flere CD-er enn bandet Kule Karer for første gang? A) Ingen måned B) Mars C) April D) Mai Spørsmål 3: Manageren til Kule Karer er bekymret fordi salget av CD-er gikk ned fra februar til juni. Hva blir forventet salg i juli hvis den samme nedgangen fortsetter? E) 70 CD-er F) 370 CD-er G) 670 CD-er H) 1340 CD-er Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I denne saken kan du teste et utvalg spørsmål fra de forskjellige fagene i Pisa-undersøkelsen.

I dag ble resultatene til årets Pisa-undersøkelse lagt fram. Undersøkelsen tester 15-åringers kunnskaper i matematikk, naturfag og lesing. Årets test ble gjennomført i mai i fjor, og elevene som deltok er født i 1996.

510 000 elever fra 65 land har deltatt i undersøkelsen. Og norske elever presterer omtrent som gjennomsnittet i disse fagene blant OECD-landene, men gjør det dårligere i matte enn ved forrige undersøkelse.

Dårlige i realfag Resultatene fra Norge viser en tilbakegang i mattekunnskaper siden forrige undersøkelse ble gjennomført i 2009. Det er også en svak nedgang i naturfagresultatene.

Flere presterer på bunnivået i matematikk i undersøkelsen, som rangerer resultatene fra 1-6. Antallet som presterer på topp er stabilt fra forrige undersøkelse.

Over en femdel av norske elever har rangering 1 i matte. Til sammen får Norge 489 poeng mot Shanghais 613 i matematikk.

SVINGDØR: En svingdør består av tre dørblader som roterer inne i et sirkelformet rom. Den innvendige diameteren på dette rommet er 2 meter (200 centimeter). De tre dørbladene deler rommet i tre like store sektorer. Figuren nedenfor viser dørbladene i tre ulike posisjoner sett ovenfra.  Spørsmål 1:
Hvor mange grader er vinkelen som blir dannet av to dørblader?
SVINGDØR: En svingdør består av tre dørblader som roterer inne i et sirkelformet rom. Den innvendige diameteren på dette rommet er 2 meter (200 centimeter). De tre dørbladene deler rommet i tre like store sektorer. Figuren nedenfor viser dørbladene i tre ulike posisjoner sett ovenfra. Spørsmål 1: Hvor mange grader er vinkelen som blir dannet av to dørblader? Vis mer

- Vi har et realfagsproblem - og dette er veldig alvorlig, sa kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) tidligere i dag.

- Resultatene våre er ikke gode nok. Vi er tilbake på 2006-nivå, og dette er vi ikke fornøyde med, konkluderer kunnskapsministeren etter at Pisa-resultatene ble lagt fram.

I utgangspunktet er det ikke godt nok å score gjennomsnittlig, fastslår Røe Isaksen.

- Når så mange som én av fem elever ligger under kritisk nivå i matte, betyr dette at vi har for dårlige ferdigheter i matte, sier han.

Svenskene raser Sverige har den dårligste resultatutviklingen av alle OECD-landene.

- Sverige taper på alle fronter. Dette er en veldig alvorlig situasjon, resultatene har sunket som en stein, sier Eva-Lis Sirén, leder i Lærerforbundet i Sverige til Aftonbladet.

Spørsmål 2:
De to døråpningene (de prikkede buene på figuren) er like store. Hvis disse åpningene er for store, klarer ikke dørbladene å lage et tett rom. Da kan luft flyte fritt mellom inngangen og utgangen og føre til uønsket varmetap eller uønsket oppvarming. Dette er vist på figuren til høyre ovenfor.
Hva er maksimal buelengde i centimeter (cm) som hver døråpning kan ha, slik at luft aldri flyter fritt mellom inngangen og utgangen?Spørsmål 3:Døra roterer 4 hele ganger i minuttet. Det er plass til maksimalt to personer i hver av de tre sektorene i døra. Hva er det største antallet personer som kan komme inn i bygningen gjennom døra på 30 minutter?
A) 60
B) 180
C) 240
D) 720
Nivå 5: Gotemba-stien til toppen av fjellet Fuji er på rundt ni kilometer. Skal du gå ruta på 18 kilometer må du være tilbake ved foten av fjellet klokka 20. Toshi regner med at han kan gå 1,5 kilometer per time oppover. Han tror han kan gå dobbelt så fort ned, alt medregnet matpauser og hvile. Basert på Toshis antatte fart, når kan han seinest begynne på gåturen når han må være tilbake 20.00?
Nivå 6: Helene har nettopp fått seg ny sykkel med speedometer. Hun syklet hjemmefra og ned til elva, som er fire kilometer unna. Hun brukte ni minutter på turen. På vei hjem, syklet hun en kortere rute på tre kilometer. Turen hjem tok henne seks minutter. Hva var gjennomsnittsfarten i km/t til Helene på turen hjemmefra til elva og tilbake?
Spørsmål 2: De to døråpningene (de prikkede buene på figuren) er like store. Hvis disse åpningene er for store, klarer ikke dørbladene å lage et tett rom. Da kan luft flyte fritt mellom inngangen og utgangen og føre til uønsket varmetap eller uønsket oppvarming. Dette er vist på figuren til høyre ovenfor. Hva er maksimal buelengde i centimeter (cm) som hver døråpning kan ha, slik at luft aldri flyter fritt mellom inngangen og utgangen?Spørsmål 3:Døra roterer 4 hele ganger i minuttet. Det er plass til maksimalt to personer i hver av de tre sektorene i døra. Hva er det største antallet personer som kan komme inn i bygningen gjennom døra på 30 minutter? A) 60 B) 180 C) 240 D) 720 Nivå 5: Gotemba-stien til toppen av fjellet Fuji er på rundt ni kilometer. Skal du gå ruta på 18 kilometer må du være tilbake ved foten av fjellet klokka 20. Toshi regner med at han kan gå 1,5 kilometer per time oppover. Han tror han kan gå dobbelt så fort ned, alt medregnet matpauser og hvile. Basert på Toshis antatte fart, når kan han seinest begynne på gåturen når han må være tilbake 20.00? Nivå 6: Helene har nettopp fått seg ny sykkel med speedometer. Hun syklet hjemmefra og ned til elva, som er fire kilometer unna. Hun brukte ni minutter på turen. På vei hjem, syklet hun en kortere rute på tre kilometer. Turen hjem tok henne seks minutter. Hva var gjennomsnittsfarten i km/t til Helene på turen hjemmefra til elva og tilbake? Vis mer

Resultatene viser at det har vært en stor tilbakegang både i Finland og Sverige. Men Finland har fremdeles et stort forsprang på de andre nordiske landene.

De sør-koreanske elevene skårer høyest i matematikk blant OECD-landene. Deretter følger Japan og Sveits.

Av de nordiske landene har Finland de beste resultatene fulgt av Danmark, Island, Norge og Sverige.

Av OECD-landene har Finland og Sverige har størst tilbakegang i matematikkresultater fra 2003 til 2012.

En jobb å gjøre Flere politikere har i dag kommentert resultatene av undersøkelsene, og de fleste fastslår at det må gjøres en jobb for å øke norske elevers ferdigheter i realfagene.

Fagforeningen Tekna har også vært på banen og mener det er alarmerende at norske skoleelever igjen sakker akterut internasjonalt i matematikk og naturfag.

- Dette er resultatet av manglende satsing på realfagslærere gjennom mange år og er dessverre ikke overraskende, sier Lise Lyngsnes Randeberg, president i Tekna.

- Det er helt nødvendig at unge mennesker behersker grunnleggende ferdigheter innen realfagene hvis vi skal kunne utvikle kunnskapssamfunnet og hevde oss internasjonalt, sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media