ENKLERE LIV: Pene mennesker er mest verdt. Moteblogger Ulrikke Lund (20) lever et enklere liv på grunn av et pent utseende. 
Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet
ENKLERE LIV: Pene mennesker er mest verdt. Moteblogger Ulrikke Lund (20) lever et enklere liv på grunn av et pent utseende. Foto: Siv Johanne Seglem / DagbladetVis mer

Er du pen, tjener du mer

Den amerikanske professoren bak konklusjonen forklarer hva man gjøre med dette.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Har du hørt om «Pulchrinomi» før? Det er forfatter og økonomiprofessor Daniel S. Hamermesh som har skapt denne formen for skjønnhetsøkonomi, skriver The Huffingtonpost.

Du tjener mer som pen
Det er i Hamermesh sin bok «Beauty Pays» at professoren, som til vanlig jobber på Universitetet i Austin i Texas, redegjør og måler opp fordelene skjønnhet tilføyer alle aspekter i livet. Han tar også for seg ulempene som tilfaller de som blir ansett som stygge.

Forskningen hans konkluderer blant annet med at pene mennesker tjener totalt 230.000 dollar mer en de med mindre pene trekk. Og at professorer med godt utseende blir bedre likt av studentene sine, og at kjekke og pene politikere blir valgt foran sine mindre pene motstandere.

- Pene kvinner jobber oftere en stygge kvinner
- For det første ser vi at forskjellene i lønn på grunn av utseende er større hos menn enn kvinner. Dette forklarte vi med at det er menn som må jobbe for å tjene penger til familien. Av den grunn blir «stygge» menn sittende med jobber som lønner dem mindre en «kjekke» menn, sier professoren.
 
- En «stygg» kvinne, som vet hun kan straffes av dette, kan bli værende hjemme. Vi ser også «pene» kvinner velger å jobbe oftere en «stygge» kvinner. En forskjell som ikke eksisterer hos mannfolka, sier Hamermesh.

Men det er ikke bare å definere skjønnhet forklarer professoren i intervjuet.

- Jeg kan ikke definere hvordan en «vakker» eller «stygg» person ser ut. Det er som pornografi, du veit hva det er når du ser det. Vi har alle en tendens til å ha en lik, udefinert standard. Når noen syntes en person er «vakker» eller «stygg», så vil folk flest som oftest være i felles enighet om dette. Dette er ikke bare en tendens i Amerika.

«Stygge» mennesker må leve med det
Professoren har tatt for seg studier fra Canada, Tyskland, Storbritannia og Kina. Pene mennesker i Norge opplever også fordeler på grunn av utseendet sitt.

- Det er ingen tvil om at det finnes liknende studier i flere land også. Og det er noen forskjeller her og der, men i alle landene tjener pene mennesker mer. I tillegg finnes det flere studier fra mange land som viser at pene mennesker, spesielt kvinner, finner partnere som tjener godt. Det er heller ingen måte å jukse seg inn på lista over «pene» mennesker.

- Om man utelukker omfattende og kostelige plastiske operasjoner kan man ikke forandre skjebnen sin på dette området. Den eneste studien som tar for seg dette, fra Kina, konkluderer med at høyere forbruk på klær, sminke og håret forandrer ikke andres oppfatning av skjønnhet.

- Det eneste en kan gjøre er å fokusere på de tingene som man er god på. Intelligensen din og en god personlighet. Utseende er tross alt bare en av mange faktorer som påvirker hvor mye man tjener.

Forskjellene ikke så store
Til tross for konklusjonene i boka si er Professor Daniel S. Hamermesh godt fornøyd med resultatet.

- Jeg føler meg vel med resultatet. Det er viktig å påpeke at menneskers fokus på skjønnhet er overdrevet. Det er bare en bit av et puslespill. Det er og viktig å kvantifisere viktigheten av skjønnhet for å demonstrere at de ikke så store som mange kanskje tror. Det eksisterer forskjeller, men de er ikke astronomiske.

- Det viktigste spørsmålet for meg er om vi skal fokusere på skjønnhet som noe produktivt eller diskriminerende. Dette er et vanskelig spørsmål, siden det er ingen tvil om at en vakker person øker salgene i en bedrift. Jeg ville argumentert for at skjønnhetens effekter reflekterer sosial diskriminering, og det er ikke nødvendigvis produktivt.