PÅ VEI MOT JORDA: Her er UARS-satellittens ferd mot jorda nylig fotografert fra jorda.  Foto, med tillatelse: Thierry Legault/Astrophoto
PÅ VEI MOT JORDA: Her er UARS-satellittens ferd mot jorda nylig fotografert fra jorda. Foto, med tillatelse: Thierry Legault/AstrophotoVis mer

Er du redd for å få en satellitt i hodet i natt?

Det er større sjanse å vinne i Lotto, ifølge forsker. Men hver lørdag vinner noen i Lotto...

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En død NASA-satellitt på størrelse med en buss er på kollisjonskurs med jorda. UARS (Upper Atmosphere Research Satellite) er forventet å entre jordatmosfæren et sted langs et 804 kilometer langt belte mellom nordlige Canada og sørlige Sør-Amerika.

- Det har tidligere estimater på at den vil treffe jorda i kveld, men det kan nok hende den ikke treffer før etter midnatt, sier solforsker Pål Brekke ved Norsk Romsenter til Dagbladet.

Jobbet selv med satellitten Brekke har selv jobbet med komponentene om bord da han var en del av operasjonsteamet til solsatellitten SOHO (Solar and Heliospheric Observatory) ved NASA Goddard Space Flight Center i USA i 1995.

- Jeg brukte instrumenter som målte energi fra sola og målte variasjoner i UV-strålingen, sier Brekke.

- Satellitten har veldig mange interessante instrumenter som har gjort det mulig å lære om atomsfæren og hvordan den fungerer, hvordan sola påvirker det og hvordan det igjen former klimaet. Det er viktig å forstå både det menneskeskapte og det naturlige, fortsetter han.

- Svær som en buss Han forteller at satellitten vil bryte sammen og gå opp i småbiter på vei ned til jorda.

- Den er svær som en buss og det ventes at 26 komponenter er så store at de vil overleve nedsmeltingen og falle ned.

Alle satellitter som går i såkalte lavbaner, altså mellom 300 til 600 km fra jorda, vil kjenne friksjon fra atomsfæren og mister høyde hver dag.

- Romstasjoner og satellitter må løftes opp. Om den ikke har rakettmotor, vil satellitten ende sitt liv på denne måten, sier Brekke til Dagbladet.

- Større sjanse å vinne i Lotto Solforskeren bekrefter at det finnes en sjanse for at et menneske kan treffes av disse bitene.

- Men det er en minimal fare. Sjansen for at at noen treffes er rundt 1 til 3000. Det er mye hav og ubefolkede områder på jorda, sier Brekke.

- Du har nok større sjanse for å vinne i Lotto.

- Men folk vinner jo i Lotto nesten hver lørdag?

- Det er sant, men vi i Norge ligger uansett for langt nord. Det er det ingen sjanse for at den havner her, fordi den ikke går i den banen. Den har en spesiell bane slik at den aldri går så langt nord, men den er så vidt innom Sør-Sverige.

Betryggende konklusjon Han har altså følgende konklusjon til deg som var redd for å få en satellitt i hodet i natt:

- Folk kan gå trygt på byen i natt, sier Brekke.

Det er ventet at satellitt-delene vil ha en stor spredning.

- De vil falle ned i et område, men det kan være stort. Dersom man ser for seg at den faller ned i USA, så kan det hende man finner deler på et område på størrelse med en stat.

STYRTER: Upper Atmosphere Research Satellite (UARS) er død og i ferd med å styrte mot jorda. Satellitten, som er på størrelse med en skolebuss, kommer ikke til å brenne fullstendig i atmosfæren, men NASA sier det er «ekstremt små» sjanser for at mennesker eller bygninger blir truffet. Foto: AP/NASA/Scanpix
STYRTER: Upper Atmosphere Research Satellite (UARS) er død og i ferd med å styrte mot jorda. Satellitten, som er på størrelse med en skolebuss, kommer ikke til å brenne fullstendig i atmosfæren, men NASA sier det er «ekstremt små» sjanser for at mennesker eller bygninger blir truffet. Foto: AP/NASA/Scanpix Vis mer