GODT FOR HJERTET: Det er bra for hjertet å drikke moderate mengder alkohol. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX.
GODT FOR HJERTET: Det er bra for hjertet å drikke moderate mengder alkohol. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX.Vis mer

Er du redd for å få hjerteinfarkt?

Da er det bare å åpne flaska.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det viser en ny undersøkelse som er gjennomført av forskere fra Boston University Medical Center i USA.

Både moderate og farlig drikking er forbundet med redusert risiko for koronar hjertesykdom sammenliknet med avholdenhet, sier de amerikanske forskerne.

Forskere ved Boston Universitetet har vurdert 12-måneders prevalens av koronar hjertesykdom hos personer som drakk alkohol og hos andre personer som avsto fra å drikke alkohol. Forskerne brukte data fra 2001 National Epidemiologiske undersøkelser om alkohol.

Nesten 50.000 I denne undersøkelsen av 43 093 menneske var det 16 147 rusfrie personer, 15 884 som drikker moderat, og 9578 som drikker for mye alkohol basert på tallene fra verdens helseorganisasjon. I undersøkelsen var det også 1484 alkoholikere.

Redusert fare Studien, som nylig ble publisert i American Journal of Addictions, konkluderer med at personer med både moderat og farlig drikkemønster har redusert odds for koronar hjertesykdom sammenlignet med avholdsmennesker. Men risikoen for koronar hjertesykdom var ikke signifikant forskjellig mellom alkohol-avhengige og avholdsmennesker.

Begrensninger Imidlertid har studien begrensninger som blant annet skyldes manglende sosioøkonomiske variabler for å justere for tobakksbruk, rus, fedme og trening. Det er med andre ord ikke veien til frelse og drikke mye alkohol, men de kan altså styrke hjertet. Og det er da alltids noe.

Også Tidskrift for Den norske legeforening har omtalt dett emnet tidligere. De hadde overskriften; «Menn som drikker alkohol daglig har mindre risiko for hjertesykdom enn menn som drikker sjeldnere. For kvinner derimot, er det mengden som teller».

De advarer riktignok mot å tolke resultatet for bokstavelig, og viser til at; «Også tidligere forskning har vist at et moderat alkoholinntak kan redusere risikoen for hjerte- og karsykdom, men det meste av denne forskningen har kun inkludert menn».

Deltakerne svarte på spørsmål om blant annet alkoholforbruk. Tilfeller av koronar hjertesykdom ble registrert, og resultatene ble justert for kjente risikofaktorer som alder, røyking, utdanning, fysisk aktivitet og kosthold.

Mengden avgjørende Kvinnene konsumerte i gjennomsnitt 5,5 enheter i uken, mens mennene konsumerte 11,3 enheter. I løpet av oppfølgingsperioden på i gjennomsnitt 5,7 år utviklet 749 kvinner og 1 283 menn koronar hjertesykdom. Kvinner som drakk alkohol minst én dag i uken hadde lavere risiko for hjertesykdom enn kvinner som drakk sjeldnere. Men risikoen viste seg å være den samme om kvinnene drakk én dag i uken (36 % lavere risiko) eller hver eneste dag (35 %). Det viser at mengden alkohol er mer avgjørende enn hyppigheten av inntaket, mener forskerne.

Hyppigheten avgjørende For mennene derimot, viste det seg at risikoen for hjertesykdom var lavest for dem som drakk oftest. Menn som drakk én dag i uken hadde 7 % lavere risiko, mens menn som drakk hver dag hadde 41 % lavere risiko. Forskerne mener dette viser at det ikke er mengden alkohol som teller for menn, bare de drikker hver dag. De understreker at en lav responsrate på 35 % kan ha virket inn på resultatet.