«Er du så dum at du drar i internasjonale operasjoner, må du ta støyten sjøl»

Norsk soldat skadd i farlig biloperasjon i Afghanistan. Får ikke yrkesskadeerstatning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no:) En norsk soldat har pådratt seg varig skade etter en risikofylt militær operasjon i bil i stor hastighet i Afghanistan, men får ikke godkjent skaden som yrkesskade.

Som alt norsk personell er han yrkesskadeforsikret gjennom Statens Pensjonskasse (SPK), men SPK har blankt avslått den unge mannens krav om yrkesskadeerstatning.

- En risiko som faller utenfor yrkesskadedekningen

Pensjonskassa viser til at den aktuelle militære operasjonen «er innenfor rammen av hans arbeid og man må kunne si at dette arbeidet innebærer en risiko for skade. Dette er en risiko som faller utenfor yrkesskadedekningen, fordi en skade som oppstår i en slik situasjon er et resultat av den ordinære utførelse av arbeid.»

SPK framholder at soldaten ble skadd mens han utførte en operasjon han hadde utført en rekke ganger tidligere, og at det ikke inntraff noe spesielt som avviker fra hvordan den militære operasjonen ellers utføres.

- Dette er per definisjon en fraskrivelse av ansvar. Er du så dum at du drar i internasjonale operasjoner, må du ta støyten sjøl. Blir du skadd, får du ikke erstatning, sier den tidligere Afghanistan-soldaten til Dagbladet.no.Soldaten ønsker å være anonym, og ønsker heller ikke at ytterligere detaljer rundt hendelsen skal bli gjort offentlig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer