RETTIGHETER: Eier du en Saab, så gjelder alle garantier fra forhandleren. Selv om selskapet Saab går konkurs og frsvinner fra jordens overflate.
RETTIGHETER: Eier du en Saab, så gjelder alle garantier fra forhandleren. Selv om selskapet Saab går konkurs og frsvinner fra jordens overflate.Vis mer

Er du Saab-eier? Ikke få panikk

40 000 Saab-eiere i Norge kan ta det rolig - i første omgang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Til tross for spådommer om konkurs for den svenske bilprodusenten - 40 000 Saab-eier i Norge skal ikke frykte for bilens framtid - selv om selskapet skulle gå over ende. Det er rådet fra eieren, General Motors.

- Det finnes håp for Saab. Jeg tror ikke opposisjonen og fagbevegelsen i Sverige aksepterer at den svenske staten ikke støtter Saab økonomisk. De vil reise debatten på nytt og det kan føre til bidrag fra den svenske staten, sier Petter Smebye, administrerende direktør i Generam Motors Norge til Dagbladet.no.

Frykter for reservedeler
- GMs toppsjef sa tirsdag kveld at «med mindre svenske myndigheter trer støttende til, så vil Saab være konkurs så tidlig som denne måneden». Da haster det?


- Vi har i alle fall et lengre perspektiv, selv om det ikke vil være et GM-selskap i framtiden. Om Saab kjøpes, av svenske myndigheter eller andre bilprodusenter, sier Smebye.

Norges automobilforbund (NAF) frykter det kan bli vanskelig å skaffe reservedeler til Saab-biler, dersom selskapet går dukken og ingen viderefører produksjonen.

- De som har kjøpt Saab vil fortsatt ha alle garantier fra selgere og forhandlerne, det er deres ansvar. Men det kan bli problemer med å få tak i reservedeler, sier teknisk konsulent Audun Bergerud til Dagbladet.no.

God geskjeft
Smebye er optimist på vegne av 40 000 Saab-eiere i Norge.

- Selv om Saab skulle forsvinne fullstendig fra markedet, vil det å lage reservedeler til et Saab-markedet være en lønnsom geskjeft. Eierne få det de trenger av reservedeler og støtte, sier Smebye.

Sverige skjeller ut GM
Bilindustrien over hele Europa og i USA har fått milliard-støtte fra regjeringer. GM har lenge forsøkt å presse svenske myndigheter til det samme - uten hell.

- GM vil forlate Saab og sende fakturaen til svenske skattebetalere. GM har vanstyrt Saab i flere år, sier næringsminister Maud Olofsson ifølge Expressen.

En av Olofssons rådgivere er enda krassere:

- Vi er forbanna lei av GMs arroganse. Det virker som de driter fullstendig i Saab
.

Kan skyldes Volvo
Smebye mener den manglende støtten kan skyldes at Sverige har to konkurrerende bilselskaper.

- Bilindustrien har fått støtte i USA, Frankrike, Tyskland og Spania, så det er veldig rart at svenske myndigheter er så passive. Men de har også Volvo å bekymre seg for, sier Smebye.

HÅPER Å FAGFORENINGEN: Petter Smebye, administrerende direktør i General Motors Norge, håper sveriges opposijon og fagbevegelse vil presse på for støtte til Saab. Foto: Rune Myhre / Dagbladet
HÅPER Å FAGFORENINGEN: Petter Smebye, administrerende direktør i General Motors Norge, håper sveriges opposijon og fagbevegelse vil presse på for støtte til Saab. Foto: Rune Myhre / Dagbladet Vis mer