Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Er du USAs neste president?

Senatorer ønsker å endre grunnloven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Slik loven er nå, må du være født i USA for å kunne bli president i landet. Nå ønsker imidlertid flere organisasjoner og politikere at denne regelen skal endres.

Det gjør i så fall at Østerrike-fødte Arnold Schwarzenegger (guvernør i California) i framtida kan bli president.

Eller du, dersom du flytter til USA og blir amerikansk statsborger.

- Gått ut på dato

Ifølge Los Angeles Times kommer denne saken trolig til å bli tatt opp i Kongressen i løpet av året.

Det har vært snakk om å endre regelen tidligere også, men etter at Schwarzenegger har blitt guvernør har temaet blitt aktuelt igjen.

- Restriksjonen har blitt en anakronisme som er uamerikansk, sier senator Orrin G. Hatch.

Slik er ordlyden i The United States Constitution, Article II, Section 1:

HAR DU LYST TIL Å BO HER? Nå kan du bare få nøkkelen til Det hvite hus hvis du er født i USA. Flere politikere ønsker derimot å endre grunnloven. Foto: Reuters
HAR DU LYST TIL Å BO HER? Nå kan du bare få nøkkelen til Det hvite hus hvis du er født i USA. Flere politikere ønsker derimot å endre grunnloven. Foto: Reuters Vis mer

Clause 5: No Person except a natural born Citizen, or a Citizen of the United States, at the time of the Adoption of this Constitution, shall be eligible to the Office of President; neither shall any Person be eligible to that Office who shall not have attained to the Age of thirty five Years, and been fourteen Years a Resident within the United States.

Mange krigshelter

Men opinionsundersøkelser viser at de fleste amerikanerne er imot en slik lovendring. En fersk gallup viser imidlertid at motstanden falt fra 67 prosent til 58 da Schwarzeneggers navn ble nevnt overfor de som deltok i undersøkelsen.

I tillegg til at flere politikere ønsker endringen, får saken også bred støtte i innvandrerorganisasjoner og fra folk som har adoptert barn fra andre land.

Disse føler seg som 100 prosent amerikanere og bør da ha muligheten til å bli president, argumenterer forkjemperne.

Et annet argument er at det i 1990 var 6,5 millioner personer som hadde fått amerikansk statsborgerskap. Nå er tallet nesten fordoblet (12 millioner). Disse personene er dermed en økende prosentdel av dem amerikanske befolkningen. Mange av dem har også risikert livet sitt for USA. 700 har fått Medal of Honor, som er den høyeste militære utmerkelsen i landet, skriver LA Times.

Muskel-president

Guvernør Schwarzenegger snakker helst ikke om president-mulighetne, men det er en dårlig skjult hemmelighet at han er interessert.

En hjemmeside er blitt opprettet for å støtte lovendringen og Arnolds jakt på nøkkelen til Det hvite hus.

Faktisk snakket han om det allerede i dokumentaren «Pumping Iron», som kom ut i 1977. Under en kroppsbyggerkonkurranse ble han spurt om når han kom til å stille som presidentkandidat.

- Når Nixon blir stilt for riksrett, svarte han på det helt sikkert lite alvorlige spørsmålet.

Nå er det mer aktuelt enn han og alle andre regnet med da.

FRA SKUESPILL TIL POLITIKK: Arnold Schwarzenegger, her fra «Terminator 3», slo seg oppover i politikken. I framtida kan han kanskje bli president også.