Før og etter flommen i Pakistan:

- Er et eneste stort hav

Hus og jorder står under vann. Veier, bruer og infrastruktur er vasket vekk. - Vi står nå på terskelen til klimadystopi, sier landets klimaminister.

VISER ØDELEGGELSENE: Hele byer, store landbruksområder, veier og hundretusenvis av boliger står under vann. Bildene, frigitt 30. august, viser landskapet før og etter de ødeleggende flommene. Foto: Maxar Technologies / AFP/ NTB
VISER ØDELEGGELSENE: Hele byer, store landbruksområder, veier og hundretusenvis av boliger står under vann. Bildene, frigitt 30. august, viser landskapet før og etter de ødeleggende flommene. Foto: Maxar Technologies / AFP/ NTB Vis mer
Publisert

Nye bilder, tatt av romteknologifirmaet Maxar Technologies, viser mer enn det som fortelles med ord.

En tredel av Pakistan er under vann som følge av flommene, og et titall millioner personer er rammet.

Bilder fra Rojhan i Rajanpur-distriktet, Punjab, viser hvordan hus og jorder står under vann, og hvordan flommen har vasket vekk veier, avlinger, infrastruktur og bruer.

OVERSVØMMELSER: Over 1000 personer er døde og flere millioner på flukt som følge av at monsunregn skaper enorme oversvømmelser i Pakistan. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: AP Vis mer

- Det er et eneste stort hav, det fins ikke tørr jord slik at vi kan pumpe bort vannet, sier landets klimaminister Sherry Rehman.

Nærmere 1200 personer er hittil bekreftet omkommet i flommen i Pakistan.

Nesten en halv million mennesker har søkt tilflukt i overfylte leirer fordi hjemmene er satt under vann. Mange lever også under åpen himmel.

Blant bildene Maxar har frigitt, ser man hvordan elva Indus har gått over sine bredder.

I et farevarsel sendt ut tirsdag, uttalte Pakistans flomvarseltjeneste at de neste 24 timene er det ventet at mye vann i kabul-elva, som renner ut i Indus-elva i Pakistan.

MISTET HJEM: Flere enn én million pakistanere har mistet hjemmet sitt, i det som er den verste flommen på mer enn et tiår. Bildene, som ble frigitt 28. august, viser hvordan elva Indus i Rajanpur har gått utover sine bredder. Foto: Maxar Technologies / AFP / NTB
MISTET HJEM: Flere enn én million pakistanere har mistet hjemmet sitt, i det som er den verste flommen på mer enn et tiår. Bildene, som ble frigitt 28. august, viser hvordan elva Indus i Rajanpur har gått utover sine bredder. Foto: Maxar Technologies / AFP / NTB Vis mer

- Klimadystopi

Pakistan opplever regelmessig regntid og flom, men årets monsunregn kom tidligere enn ventet og vannmassene er større enn på over ti år.

Flommen vil også få langsiktige følger ettersom store deler av Pakistans landbruksområder er oversvømt, og kornåkrene vil derfor ikke kunne gi avling på over et år.

- Dette er langt fra en normal monsun, vi står nå på terskelen til klimadystopi, sier klimaminister Rehman.

- Det pakistanske folk møter en monsun på steroider, de nådeløse konsekvensene av historiske nivåer av regn og flom. Det knuser hjertet mitt å se disse menneskene lide så mye, uttalte FNs generalsekretær António Guterres tirsdag.

HJEMLØS: Muktiyara Bibi er en av de mange som har mistet hjemmet sitt i flommen som har satt en tredel av Pakistan under vann. Foto: AP / NTB
HJEMLØS: Muktiyara Bibi er en av de mange som har mistet hjemmet sitt i flommen som har satt en tredel av Pakistan under vann. Foto: AP / NTB Vis mer

Appell om hjelp

Myndighetene har satt i verk en stor hjelpeoperasjon og får nå også hjelp fra utlandet. Søndag landet de første flyene lastet med telt, mat og annen nødhjelp fra Tyrkia og De forente arabiske emirater.

Pakistanske myndigheter og FN gikk tirsdag ut med en appell og ba omverdenen bidra med drøyt 1,5 milliarder kroner i nødhjelp til over 33 millioner mennesker som er hardt rammet av flommen. Norge lover støtte, ifølge NTB.

- Norge bidrar med 25 millioner kroner etter flomkatastrofen i Pakistan, for å støtte nødhjelpsarbeidet og matsikkerhet for de som er rammet i denne akutte fasen, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap).

Oversvømte flyplasser og flystriper gjør det imidlertid vanskelig å bringe hjelpen fram til dem som trenger det, og millioner av mennesker er derfor overlatt til seg selv.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer