+ Du leser nå Dagbladet Pluss

Er gigantiske, gåtefulle og minner ikke om noe annet som er funnet til nå

Mystisk kjempevirus kan være en helt ny grein på livets tre.

STOR OG SÆR: Pandoravirusene er gigantiske, gåtefulle og minner ikke om noe annet som er funnet. De antyder at det kan finnes en fjerde og helt ukjent hovedgren på livets tre. Foto: IGS CNRS-AMU
STOR OG SÆR: Pandoravirusene er gigantiske, gåtefulle og minner ikke om noe annet som er funnet. De antyder at det kan finnes en fjerde og helt ukjent hovedgren på livets tre. Foto: IGS CNRS-AMUVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Alt levende på jorda tilhører ett av tre hovedgrener på livets tre: bakterier, arkebakterier (som er svært forskjellig fra bakterier) og eukaryotene.

Alt fra ambøber, sopp og planter til dyr og mennesker tilhører sistnevnte.

Men en håndfull mystiske virus er ulikt noe annet noen før har sett. De er enorme, proppfulle av ukjente gener og utfordrer ideen om at livet bare har tre såkalte domener. Disse kan utgjøre en fjerde gren som har levd i skyggene fram til nå.

Nå har forskere funnet de to hittil største megavirusene i Australia og Chile, ifølge en studie publisert i tidsskriftet Science denne uka. Kalt pandoravirus, er dobbelt så store som de tidligere rekordhaverne og fullstendig ulike andre virus.